Deja traditional, Festivalul International `George Enescu", care se va desfasura in perioada 1-23 septembrie, a ajuns la cea de a 18-a editie. Ineditul acestui festival nu va fi reprezentat insa de invitatii de marca - oricum prezenti, precum la fiecare editie - ci in felul in care va fi parcursa ziua de 11 septembrie, a anuntat directorul artistic, Ioan Holender.
Pe 11 septembrie va fi o seara muzicalo-literara in care o serie de personalitati precum Andrei Plesu, Nicolae Manolescu, H.-R. Patapievici, Ana Blandiana, Cristian Mungiu si compozitorul Dan Dediu vor vorbi despre efectele atentatelor teroriste de la New York asupra vietii si creativitatii lor.
Marile orchestre din lume vin la Bucuresti
Adrian Iorgulescu, ministrul culturii si cultelor, a aratat ca festivalul va dura o saptamana in plus decat de obicei si ca va fi gazduit in mai multe orase - Iasi, Cluj, Timisoara, Brasov, Sinaia si Sibiu, alaturi de Bucuresti. `La Sibiu, care este Capitala Culturala Europeana, vom face o microstagiune a Festivalului Enescu", a precizat acesta.
Concertul de deschidere va avea loc la Ateneul Roman, la eveniment fiind asteptati, conform lui Holender, artisti romani care sunt cunoscuti mai mult in strainatate decat in Romania precum: Nicoleta Ardelean, Roxana Briban, Cellia Costea, Elena Mosuc, Adina Nitescu, Carmen Oprisanu, Alexandru Agache, Szabo Balint, Ştefan Ignat, George Petean si Marius Vlad. Ei vor fi acompaniati de Orchestra Operei Nationale din Bucuresti, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.
In Bucuresti, manifestarile se vor desfasura la Sala Palatului, Ateneul Roman, Sala Radiodifuziunii si Piata Ateneului Roman. Pe langa marile orchestre si ansambluri romanesti, vor participa Filarmonica din Munchen, Orchestre de Paris, London Symphony Orchestra, Filarmonica din Dresda, Oslo Philarmonic, Russian National Orchestra si Rotterdam Symphony Orchestra. In program sunt prevazute si noua nopti de muzica baroca.
Sala Palatului : o ciorba reincalzita
In pofida nenumaratelor reclamatii din editiile anterioare, Sala Palatului va fi doar imbunatatita, bucurestenii neavand inca o sala pe masura acestui festival. "Ne-am obligat sa remodelam Sala Palatului si sa o facem apta pentru o buna desfasurare pe intreaga perioada a festivalului. In urmatoarele doua-trei saptamani, lucrarile se vor finaliza.
Vom avea asigurate prin licitatie internationala sonorizarea salii si imbunatatirea electroacustica", a spus A. Iorgulescu, conform Mediafax. In privinta salii insa, abia festivalul anului 2009 se preconizeaza sa se desfasoare in conditii normale. "Cel mai interesant si cel mai important lucru pe care l-am auzit este ca se va face o sala intr-adevar construita pentru concerte, la fel ca Ateneul Roman. Problema cea mai acuta a fost imbunatatirea acusticii Salii Palatului.
Orice intarire electroacustica poate fi mai proasta sau mai putin proasta, dar nu foarte buna. Sala Palatului este o sala nevibranta, facuta pe timpul raposatului. La viitorul festival sper ca se va face o noua sala. E o iluzie ca intr-o sala de 4.000 de locuri sa se faca muzica. Acustica naturala este singura demna de muzica", a precizat Ioan Holender.
Televiziunea publica si radioul vor asigura transmisii in direct sau inregistrari ale tuturor concertelor. De asemenea, exista parteneriate cu Euronews, Mezzo, BBC, CNN si Radio France International. Ca in fiecare editie, festivalul are si trei concursuri.
La cel pentru pian s-au inscris 44 de concurenti, la vioara, 41, iar la sectia compozitie participa in concurs 118 lucrari din 34 de tari.
Acces gratuit pentru studenti
Una din vestile bune a fost aceea ca, pe langa cele 22 milioane lei primite de la guvern, anul acesta a fost inregistrat un record financiar generat de sponsori in valoare de 600.000 de euro. Organizatorii se asteapta la un numar de aproximativ 4.500 de spectatori.
Deja 1.000 de bilete au fost retinute (400 sunt turisti din strainatate) pentru cele 125 de manifestari muzicale ale festivalului. Biletele si abonamentele pentru eveniment au putut fi rezervate prin e-mail sau posta la Artexim - institutia de impresariat artistic din subordinea Ministerului Culturii care se ocupa de organizarea festivalului - pana in finalul lunii iulie, si vor putea fi ridicate de pe 1 august.
La spectacolele "Dimineti enesciene" de la Sala Mica a Palatului, intrarea va fi gratuita, iar la recitalurile si concertele organizate in cadrul Concursului International "George Enescu" accesul va fi gratuit si se va face in limita locurilor disponibile. Pentru studenti, accesul la concerte va fi gratuit, in limita locurilor disponibile.