Manifestrea este una ampla si se va desfasura pana sambata. Vor avea loc, pe langa concursul de poezie, lansari de carte, recitaluri, expozitii si montari dupa texte ale marelui poet. Evocarea lui Nichita Stanescu se desfasoara si la Busteni, Campina, Plopeni, Sinaia si Valenii de Munte, la Caminele Culturale.
Festivalul debuteaza cu deschiderea Targului de Carte, in Parcul Central Nichita Stanescu. Aici vor avea loc lansari de volume, in fiecare zi, de la orele 11. La Biblioteca Judeteana "Nicolae Iorga" vor fi prezentate eseuri, vor avea loc intalniri si discutii despre Nichita Stanescu si opera sa.
Vor avea loc depuneri de flori la monumentul poetului de la Liceul Teoretic "Nichita Stanescu" si tot aici se va tine un concurs de cunostinte generale despre poet si opera sa. Sala Teatrului "Equinox" va gazdui montarea spectacolului "Ultima dimineata la Troia", dupa Nichita Stanescu. Regia, scenariul si scenografia ii apartin lui Mihai Vasile, in interpretarea artistilor teatrului. Prima zi se incheie cu un concert al Filarmonicii "Paul Constantinescu" din Ploiesti.
A doua zi a Festivalului va aduce deschiderea oficiala a Concursului de Poezie. Ceremonia va avea loc la Universitatea de Petrol si Gaze, in prezenta oficialitatilor locale si a Ministrului Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, incepand cu orele 10.
Se vor lansa numerele omagiale ale publicatiilor "Revista Noua" din Campina, "Axioma" si "Atitudini" din Ploiesti. La Muzeul de Arta "Ion Ionescu-Quintus", la orele 18:30, se va decerna titlul de Cetatean de Onoare al Municipiului Ploiesti pictorului Vladimir Zamfirescu. Actorul Razvan Vasilescu si cantautorul Augustin Fratila vor fi si ei prezenti cu un recital literar.
Ultima zi a Festivalului va aduce la Muzeul Memorial Nichita Stanescu, de la orele 9, momente poetice, colocvii si prezentari de lucrari literare. In Parcul Central, la orele 11:30, va avea loc evocarea poetului de catre laureatii Festivalului de Poezie.
Festivitatea de decernare a premiilor Concursului de Poezie va avea loc la Teatrul "Toma Caragiu", de la orele 12. Tot aici se vor acorda premiile pentru poezie, critica si istorie literara si promovarea culturii romanesti peste hotare din cadrul Festivalului.
Pentru aceste premii sunt nominalizati 17 scriitori. Printre ei se numara Nichita Danilov, Adrian Popescu si Mircea Cartarescu. La Premiul de Excelenta pentru Opera Omnia sunt nominalizati Mircea Ionescu Quintus, Augustin Buzura si Corneliu Serban.
Nichita Stanescu s-a nascut la Ploiesti, pe 31 martie 1933. Este considerat, de critica literara romaneasca si europeana, cel mai important poet roman din secolul XX. Este un reprezentant de frunte al poeziei moderniste sau al neomodernismului din anii '60-'70. Nichita Stanescu a primit, in 1975, la Viena, premiul Herder, iar in 1982, in Iugoslavia, premiul "Cununa de Aur".