Este un nou proiect al instituţiei buzoiene, ce se deosebeşte, potrivit directorului Marinela Ţepuş, de Gala Noilor Generaţii - Capul de... Regizor, desfăşurată timp de trei ani. Ar fi o continuitate a acelei manifestări cu importanţă naţională, dar care "nu şi-a atins toate obiectivele la nivel local", publicul dorindu-şi spectacole, în special, cu vedete consacrate.
"Ideea organizatorilor a fost de a realiza, în primul rând, un eveniment pentru locuitorii Buzăului şi numai după aceea ambiţia de a ajunge, cu acest festival, în topul evenimentelor culturale naţionale", afirmă directorul Teatrului "George Ciprian".
Proiectul este dedicat în special comunităţii buzoiene, dar şi oamenilor de teatru, jurnaliştilor. Va fi o competiţie între vedete, la final urmând să se acorde premii.
"Totodată, 'Vedeteatru' trebuie să determine susţinerea participării comunităţii locale la dezvoltarea societăţii, prin asumarea de către Teatrul 'George Ciprian' a funcţiilor de Centru de acces la valorile culturale naţionale", spune Marinela Ţepuş.
Sistemul de acordare a premiilor va fi unul "flexibil şi interactiv", în care publicul buzoian, amator de teatru, va fi direct implicat. Prin urmare, vor exista două jurii. Juriul de specialitate este format din criticii de teatru Florica Ichim (preşedinte), Doina Modola, Oltiţa Cântec, Ştefan Oprea şi Claudiu Groza. Juriul publicului, alcătuit din şapte spectatori, se va constitui, prin tragere la sorţi, în seara de deschidere a festivalului, înainte de prima reprezentaţie. Membrilor juriului din public li se va oferi câte o invitaţie de două locuri pentru fiecare din spectacolele prezente în festival.
Se vor acorda trei premii: Premiul Criticii şi Premiul Publicului, pentru secţiunea principală, şi un premiu (acordat de Juriul Criticii) pentru cel mai bun spectacol din seria producţiilor programate la Pub T'essence.
Vor fi prezentate şase mari spectacole în concurs şi două în afara concursului, la Teatrul "George Ciprian", şi cinci în concurs, la Pub T'essence.
În afara secţiunii oficiale, va continua Festivalul Elevilor Buzoieni - "Cu Teatrul la... Cap", a cărui primă ediţie a avut loc anul trecut.
Organizatorii şi-au propus ca acest eveniment să fie încorporat în "Vedeteatru", în perioada 10-13 iunie, reprezentaţiile elevilor urmând să aibă loc dimineaţa, între orele 10,00 şi 12,00.
Festivalul Elevilor va fi tot unul competitiv, cu un juriu alcătuit din oameni de teatru şi susţinut de Teatrul "George Ciprian".
Pentru a păstra ceea ce s-a câştigat pe parcursul celor trei ediţii ale Galei Noilor Generaţii, se vor organiza spectacole stradale pentru copii. În acest sens, vor avea loc, la Buzău, câteva reprezentaţii ale Teatrului Naţional pentru Copii, condus de Marian Râlea şi care se vor desfăşura în Piaţa Dacia şi în Parcul Crâng.
Printre evenimentele adiacente se numără lansări de carte, colocvii destinate ideii de teatru cu vedete, care vor avea loc la Biblioteca Judeţeană.
Festivalul se va deschide sâmbătă, cu spectacolul Teatrului Nottara "Variaţiuni enigmatice", cu Alexandru Repan şi Mircea Diaconu (spectacol în concurs).
Vor fi în competiţia oficială: "Scandal la Operă" - Teatrul Nottara, cu Ion Grosu/Adrian Văncică, Mircea Diaconu, Alexandru Jitea, Victoria Cociaş, Luminiţa Erga ş.a.; "Fii cuminte, Cristofor!" - Teatrul "George Ciprian", cu Magda Catone, Tania Popa, Silviu Biriş, Niculae Urs; "Sânzâiana şi Pepelea" - Teatrul Naţional din Bucureşti, cu Mircea Albulescu, Ileana Olteanu, Răzvan Oprea, Monica Davidescu; "Cum gândeşte Amy" - Teatrul Mic, cu Valeria Seciu în rolul principal; "Şefele" - Teatrul Odeon, cu Dorina Lazăr, Coca Bloos şi Emilia Dobrin.
În aceeaşi secţiune, dar în afara concursului, va fi prezentat spectacolul Teatrului Bulandra "Măscăriciul", cu Horaţiu Mălăele şi Nicolae Urs.
Pentru spectacolul de gală (16 iunie), a fost invitată producţia Teatrului Bulandra "Sorry", cu Ion Caramitru şi Mariana Mihuţ.
Cea de-a doua secţiune, de la Pub T'essence, reuneşte spectacolele: "Soare pentru doi" - Teatrul de Comedie, cu Vladimir Găitan şi Gloria Găitan; "Profu'" - un celebru recital al actorului Răzvan Vasilescu; "The Sunshine Play" - Teatrul Luni de la Green Hours, cu Isabela Neamţu, Cosmin Selesi, Daniel Popa; "Oratorul pisicilor sălbatice" - Teatrul Naţional din Craiova, cu Ilie Gheorghe; "Oase pentru Otto" şi "Aici nu se simte" - Teatrul Luni de la Green Hours, cu Dorina Chiriac în rolurile principale.