La final, publicul va fi invitat sa intre in dialog cu intreaga echipa artistica a spectacolului: regizor, dramaturg, scenograf, creator muzica, cele 12 actrite din distributie.
FEMININ de Elise Wilk
Cu: Aida Avieritei, Catalina Balalau, Sabina Branduse, Corina Grigoras, Loredana Grigoriu, Gina Gulai, Ecaterina Hatu, Maria Hibovski, Catalina Iesanu, Lucretia Mandric, Cristina Mihailescu, Adina Suciu
Regia: Eugen Jebeleanu
Scenografia: Velica Panduru
Muzica: Claudiu Urse
DESPRE SPECTACOL
„In ianuarie, am primit de la Gianina Carbunariu una dintre cele mai interesante propuneri de pana acum ca dramaturg: sa scriu un text special pentru 12 dintre actritele Teatrului Tineretului din Piatra Neamt. Am avut libertatea totala in alegerea temei si pana la urma m-am oprit la povestea din Feminin. Nu e usor sa scrii un text exclusiv cu personaje feminine, mai ales daca sunt atat de multe. Am ales sa spun aceasta poveste pentru ca nu se vorbeste destul despre bullying si despre presiunile la care se expun tinerii in era tehnologiei. si pentru ca nu se vorbeste destul despre cum e sa fii femeie in ziua de azi. De fapt, nu e o singura poveste, sunt 12 povesti care vorbesc, printre altele, despre dragoste, abuz, relatia dintre parinti si copii, presiunea societatii si frica de batranete. Cred ca multe dintre spectatoare se vor regasi in povestile pe care eu si regizorul Eugen Jebeleanu am ales sa le aratam si sper ca spectacolul nostru sa constituie un prilej pentru dialog.“ (ELISE WILK)
„Feminin este un manifest despre violenta si intimitate, o marturie despre iubire, responsabilitati si asumare. Firul rosu aduce in dezbatere fenomenul «revenge porn» din institutiile de invatamant. Inspirat dintr-un fapt real de agresiune sexuala din mediul online, textul lui Elise Wilk se focuseaza pe cazul unei fete care este subiectul bullyingului in scoala dupa ce niste fotografii cu ea goala au circulat in randul elevilor. Spectacolul urmareste parcursul acestui eveniment si se dezvolta ca o ancheta sensibila asupra cazului, vazut din perspective diferite si ridica intrebari despre mediul educational si familial. Care sunt raporturile de forte dintre oameni? Cat din intimitatea noastra ne (mai) apartine si o putem proteja si cat de stapani suntem pe identitatea noastra virtuala? (EUGEN JEBELEANU)
ELISE WILK
S-a nascut la Brasov pe 29 iulie 1981. in 2008 s-a numarat printre castigatorii concursului dramAcum5 cu primul ei text de teatru, „S-a intamplat intr-o joi”. De atunci, textele ei au fost montate si prezentate in spectacole lectura in teatre din Romania, Italia, Elvetia, Germania, Grecia, Franta, Austria, Norvegia, Rusia si SUA si traduse pana acum in 10 limbi. A participat in programe internationale ca Forumul tinerilor autori dramatici de la Bienala de teatru din Wiesbaden, Hot Ink la Teatrul Lark din New York sau Fabulamundi. Playwriting Europe. O importanta parte din dramaturgia sa are ca tema universul adolescentilor (Pisica verde, Avioane de hartie, Exploziv, Crocodil, iHamlet).
EUGEN JEBELEANU
Este regizor si dramaturg, lucreaza in Romania, Franta si Germania. In 2010 infiinteaza cu dramaturgul francez Yann Verburgh, Compania 28. intre 2010 si 2015 creeaza in calitate de regizor si dramaturg mai multe spectacole, printre care: dontcrybaby, RETOX - Romania este tara occidental xeroxata, Ea e baiat bun. In 2015, este invitat de Teatrul Gong din Sibiu ca sa regizeze spectacolul Alice, pe un text de Yann Verburgh. Din 2016 colaboreaza cu Teatrul National „Radu Stanca“ din Sibiu unde a regizat trei spectacole: 20 Noiembrie de Lars Noren, Familii pe un text propriu si Vedere de pe pod de Arthur Miller. In 2017, regizeaza in Germania tapul de R.W. Fassbinder la Teatrul National din Stuttgart si in Franta Capcauni de Y. Verburgh, cu care fondeaza Cie des Ogres, in acelasi an. In 2018, in Franta, la invitatia Centrului National Dramatic din Valence, pune in scena Digital Natives de Y. Verburgh si in Germania, la Wilhelma Theater din Stuttgart, regizeaza Piata Roosevelt de Dea Loher. Pregateste un proiect de opera contemporana pe textul Capcauni la Opera din Avignon, Itinerarii, un proiect de teatru european, coproductie Franta - Romania - Germania si primul sau lungmetraj in calitate de regizor.
VELICA PANDURU
A creat decoruri si costume pentru peste 70 de spectacole de teatru si a colaborat cu regizori importanti atat in Romania cat si in strainatate.
in Romania, Velica Panduru a semnat scenografii pentru spectacole montate pe scenele mai multor teatre: Teatrul „Bulandra“, Teatrul Odeon, Teatrul Mic, Teatrul de Comedie, Teatrul National Timisoara, Teatrul German de Stat Timisora, Teatrul Maghiar ,,Csiky Gergely” Timisoara, Teatrul ,,Radu Stanca” Sibiu, Teatrul ,,Gong” Sibiu, Teatrul National Targu Mures, Teatrul ,,Toma Caragiu” Ploiesti, Teatrul Clasic ,,Ioan Slavici”. A lucrat cu regizori precum: Catalina Buzoianu, Theodor Cristian Popescu, Radu Afrim, Radu Nica, Alexandra Badea, Eugen Jebeleanu, Bobi Pricop, Vlad Massaci, Rahim Burhan etc.
In cariera internationala a scenografei Velica Panduru punctam participarea la Festivalul de la Avignon, a 67-a editie, cu spectacolele: Sheda (costume) in regia lui Dieudonne Niangouna, artist asociat al Festivalului de la Avignon si cu spectacolul Corps (decor si costume), in regia lui Frederic Fisbach. La cea de-a 65-a editie a Festivalului de la Avignon a colaborat cu dramaturgul si regizorul Guy Regis Jr, in cadrul programului ,,Sujets à Vifs”.
A mai colaborat cu teatre din strainatate precum: Piccolo Teatro Milano, Teatrul Thalia si Teatrul Barka Budapesta, Teatrul Lliure Barcelona, Teatrul National Conakry Congo, la un proiect pentru festivalul francofoniei de la Limoges, Franta. in 2017 a creat scenografia pentru Ogres de Yann Verburgh, Compagnie des Ogres (Franta), pentru Katzelmacher de Fassbinder – Schauspiel Stuttgart, ambele in regia lui Eugen Jebeleanu si pentru Nkenguegi de Dieudonne Niangouna – Cie les Bruits de la Rue & Theatre de Vidy Lausanne & Festival d’ Automne Paris.
Velica Panduru a obtinut doua premii UNITER: pentru debut, in anul 2007 si in 2009 pentru scenografia spectacolului Boala familiei M de Fausto Paravidino, regia Radu Afrim.