Orasele europene se gasesc mai mereu in topul destinatiilor preferate de turistii veniti de pretutindeni, pentru ca aici se gasesc muzee, monumente, obiective si mai ales povesti unice in intreaga lume, iar Lumea Veche merita sa fie descoperita pas cu pas, de la Londra si Oslo la Moscova si Paris.
Puteti face zeci de liste cu ceea ce puteti vedea in Europa in timpul unei calatorii, de la Turnul Eiffel la Palatul Buckingham, Turnul din Pisa, Coloseum, canalele si palatele venetiene la recile orase nordice, inconjurate de paduri si fiorduri sau galagioasele orase italiene pline de viata, Londra, Paris, Berlin, Roma, Kunsthistorisches Museum, Musee d'Orsay sau Muzeul Luvru, Alte Pinakothek din Munchen, Muzeul Vatican, Hermitage, Museo del Prado din Madrid, Europa are atat de multe de oferit oricui.
Dar odata pornit intr-o calatorie prin orasele europene, indiferent de unde vine, turistul trebuie sa se adapteze specificului locurilor unde ajunge. Limba vorbita intr-o tara straina, obiceiurile si regulile nationale, interdictiile si valorile, toate sunt adesea probleme greu de depasit.
Dar nici micile probleme cu care te confrunti intr-o calatorie, oricat de bine pusa la punct, nu sunt usor de ignorat. Iar una dintre acestea este bacsisul. Cat si unde trebuie sa dai, cum trebuie oferita aceasta mica atentie ca recompensa pentru un serviciu si mai ales de ce ?
Suma depinde, ca peste tot, de banii pe care ii aveti, de calitatea si felul serviciului si mai ales de imprejurari.
|
Este ceva obisnuit sa lasi un bacsis modest dupa o calatorie cu taxiul sau dupa o seara placuta petrecuta intr-o cafenea obisnuita, dar o suma modesta ar putea fi considerata o jignire intr-un local cu pretentii.
In primul rand, indiferent de restaurant, o mica "atentie" de 5-10 la suta din valoarea consumatiei, lasata discret chelnerului, este cea mai buna alegere. La sfarsitul unui drum cu taxiul rotunjiti suma in favoarea soferului.
In cadrul muzeelor sau atunci cand vizitati un monument sau obiectiv turistic, ghizii ar putea sa va ceara direct un bacsis modest sau se asteapta ca la final sa il recompensati. Este deja o traditie, chiar daca nu este ceva cu care muzeul respectiv s-ar putea lauda.
In hoteluri este cel mai bine sa dati o suma mica (1-2 euro in medie) celui care va aduce bagajele sau sa lasati pe noptiera o suma similara pentru persoana care va face curatenie in camera. In general, regula de baza este sa ii recompensati pe cei care va servesc, dar nu cu sume iesite din comun, dar nici cu cativa banuti rataciti prin buzunare.
In functie de tara, obiceiurile difera, si puteti avea surpriza de a face o gafa de proportii cand incercati sa recompensati pe cineva pentru serviciul facut.
De exemplu, in Franta si Marea Britanie este de asteptat sa lasati un bacsis la frizerie sau coafor, in timp ce in Olanda sau Suedia un astfel de gest este o jignire greu de ignorat.
In restaurante o "atentie" de 10 la suta din valoarea consumatiei (sau chiar 15 la suta, daca ati fost tratat asa cum va doreati, iar mancarea a fost de calitate) este suficienta.
In multe tari serviciul este inclus in pretul mancarii, asa cum se intampla de exemplu in Italia, unde in partea de jos a meniului sta scris, foarte clar, "servizio incluso". Este vorba cel mai adesea de un procent de 15 la suta din pretul consumatiei, care este inclus in preturile de pe meniu sau adaugat la suma totala. Chiar daca nu mai este necesar sa adaugati o mica atentie de cativa euro, o puteti face daca ati fost servit pe masura.
In alte state insa serviciul nu este inclus in costul consumatiei. Un exemplu ar fi Franta, unde veti gasi pe meniu indicatia "service non compris" sau "s.n.c.", asa ca puteti lasa 5-10 la suta din nota ca o atentie pentru chelner. Cel mai bine este sa ii dati acestuia banii, in loc de a-i lasa pur si simplu pe masa, mai ales in localurile aglomerate. Si aici exista diferente, in Germania spre exemplu fiind politicos sa ii spuneti chelnerului cat trebuie sa pastreze din nota, in loc de a-i da banii. Spre exemplu, este politicos ca la o consumatie de 75 de euro sa ii dati o hartie de 100, spunandu-i pur si simplu "85". Sau cat doriti. Veti primi restul si multumiri. In Italia de exemplu, chiar daca platiti cu cartea de credit, o modalitate tot mai des intalnita, dati-i chelnerului bacsisul cash, pentru a fi sigur ca ajunge unde trebuie.
Chiar daca "regulile" difera de la o tara la alta si chiar de la un local sau hotel la altul, exista cateva reguli de baza.
23 aprilie 2007