In ceea ce priveste atestarea documentara, Falticeni este mentionat in a doua jumatate a secolului XIV in hrisoave domnesti. Vechimea orasului se confunda cu vechimea satului numit in documente Folticeni.
George Calinescu plasa orasul Falticeni imediat dupa Bucuresti si Iasi in privinta bogatiei spirituale. O afirmatie sustinuta de o pleiada de personalitati cu destine legate de aceasta asezare moldoveneasca : scriitorii Ion Creanga, Mihail Sadoveanu, Anton Holban, familia Lovinescu, actorii Matei Milo, Cazaban, Birlic, artistii plastici Aurel Baesu, Stefan Soldanescu, Dimitrie Harlescu, Ion Irimescu. Unii dintre ei s-au nascut aici, altii in sate din vecinatate si au venit la Falticeni sa urmeze scoala. Ion Creanga povesteste cu hazul specific peripetiile din vremea cand era elev la scoala de catehiti din Falticeni si chirias impreuna cu cativa colegi in casa lui Pavel Ciubotarul.
Astazi in oras se afla un muzeu dedicat acestor personalitati, numit Galeria Oamenilor de Seama ai Falticenilor. Muzeul se afla pe strada Sucevei in casa donata de nepotii lui Eugen Lovinescu, Horia si Vasile Lovinescu si a fost deschis in iulie 1972.
Ce se mai intampla astazi in Falticeni ? Cei care sunt departe de locurile naturale cu un click pot fi acasa asa cum indeamna Cronica de Falticeni ( www. CronicadeFalticeni.com), iar altii pentru care orasul Falticeni este doar un punct pe harta ar putea fi surprinsi placut sa observe titluri ce descriu inca activitati legate de scoala, teatru, istorie sau pot sa vada un astfel de banner
Falticeni ramane un oras in care poti sa primesti INVATURA CEA BUNA !
foto : falticeni.ro