Tinerii urbani amatori de clubbing si-au gasit, de cateva saptamani, un nou “loc de joaca” pentru sfarsitul de saptamana. Dupa ora unsprezece seara, lumea incepe, incet-incet, sa se adune la Fabrica. De afara, aproape nimic nu da de banuit ca in interiorul cladirii fara tencuiala, aparent abandonata, din strada 11 iunie nr. 50, s-ar intampla ceva interesant.
Nici intrarea, sparta pur si simplu in peretele de la strada, nu are cine stie ce semne distinctive. Dupa cum se obisnuieste intre clubberi, de petrecere afli de la prieteni sau daca ai primit un flyer pe mail.
Spatiu vechi, muzica noua
Dai o suta de mii, esti inauntru si primul lucru care te izbeste e muzica. Si luminile de la cele cateva proiectoare amplasate in locuri strategice. Plina de sunete si de oameni, fosta fabrica de ciorapi traieste din nou datorita proiectului “Test Point”, initiat de Nicoleta Tutuianu si Cristian Ravoiu impreuna cu cativa prieteni.
In cateva luni ei au facut minuni cu un spatiu ale carui facilitati erau minime. “Cladirea era debransata de la apa, de la curent, era un spatiu total dezafectat. S-a curatat parchetul, s-a construit scena, am facut o noua intrare, s-a rebransat. Toate astea le-am facut noi, am avut doar doi electricieni”, spune Cristi Ravoiu.
Deocamdata, profit nu prea exista, iar cheltuielile au fost destul de mari. “Mai avem de facut o gramada de lucruri, pana vom pune totul bine la punct or sa mai treaca vreo cateva luni”, se plange organizatorul, care are de alergat de dimineata pana seara. Renovarile au fost facute, pana acum, cu bani investiti de Victor Ivan, patronul clubului “The Jack”.
Pe aripile ritmului
“La prima petrecere organizata aici, am facut mai mult un test. Au venit vreo 600 de oameni. In a doua seara, au aparut doar vreo cateva zeci.
S-au speriat, probabil, de lipsa toaletelor”, glumeste Cristi. Acum insa, toaletele sunt la locul lor, instalatia de sunet isi face treaba si oamenii sunt din nou multumiti.
In hala fostei fabrici, intre peretii coscoviti, te simti, paradoxal, ca acasa. Te poti plimba prin cele trei “camere”, iti poti consuma energia dansand sau te poti tolani, cu ochii in sus, pe niste perne uriase, umpute cu poliester. Extrem de comode si asezate in jurul unor mese confectionate din cauciucuri groase de masina.
Foarte “industrial”. Iar buna dispozitie se incarca cu bere, cu vreun cocktail sau cu un shot de tequila. Dupa care strivesti repede o felie de lamaie intre dinti si te intorci la dans.
Punctul de maxima atractie este, desigur, chiar in fata locului unde canta trupele sau mixeaza DJ-ul. Acesta este protejat de “furia” dansatorilor cu un grilaj, dar mai mult de forma. Lumea este pasnica si dornica de distractie. Singurul lucru salbatic e ritmul.
Te loveste din plin in cutia toracica, dar de asta nu se plange nimeni. Dimpotriva. Pana spre dimineata, locul e animat si doar oboseala ii indeamna spre casa pe petrecareti. Multi dintre ei se vor intoarce insa pentru distractie de calitate, la urmatorul sfarsit de saptamana.
Proiecte
Freud. Psychofreud. Desi totul e abia la inceput, Cristi Ravoiu vrea ce e mai bun pentru cei care calca pragul “fabricii”: “Ne intereseaza sa aducem DJ si formatii bune, nu numai de la noi, ci si din strainatate, ne intereseaza o comunicare intre noi si cei din afara”.
Adam Strang, un DJ din Austria, a cantat deja aici. Drum’n’bass, noise, numai lucruri dure, dar boxele au rezistat cu bine. Succes au avut si baietii de la Bumbapa, si, desigur, cei de la Suie Paparude, iar in acest weekend amatorii ii vor putea asculta pe Psychofreud, din Oslo, Norvegia.
Dar spatiul nu va fi folosit doar pentru petreceri, promite Cristi. “Vrem sa-l transformam intr-un centru cultural. Vrem sa oferim spatii de creatie, sa organizam workshopuri, seri de teatru, proiecte de dans contemporan, seri de vizionari de filme si altele. Si, in 2-3 luni, asteptam sa facem si profit”, isi exprima el optimismul.
Festival la Copsa Mica. Cristi, Nicoleta si prietenii lor mai au un proiect foarte ambitios. Daca “Test Point” va avea succes si daca isi vor gasi sponsori, ei intentioneaza sa organizeze, intr-un parc industrial dezafectat din Copsa Mica, un festival de arta contemporana, cu mesaj impotriva poluarii din zona.
In spatiul de 47 de hectare al parcului, ei ar urma sa construiasca un “orasel de arta urbana”, unde sa se desfasoare o tabara de sculptura, concerte ale unor trupe cunoscute, proiectii de filme ecologiste si multe altele. Dar asta doar daca vor gasi cei 150.000 de euro necesari.