Infiintata la Cluj-Napoca in anul 1911 de familia Renner, Clujana a fost candva cea mai mare fabrica de incaltaminte din Romania. Initial s-a numit “Fabrica de Piele Fratii Renner & Co”, insa dupa prima conflagratie mondiala si-a schimbat numele in “Dermata”, ca in final sa se numeasca “SC Clujana SA”.
Dupa nationalizarea aplicata de guvernul comunist in 1948, prin anii 80 fabrica ajunge cea mai mare din categoria sa in Europa de Est, producand incaltaminte atat pentru piata interna cat si pentru export.
Clujana avea in perioada comunista, peste 11,000 de angajati, adica cel mai mare numar dintre toate fabricile din oras. Acest lucru se explica de vreme ce nu functiona ca o simpla fabrica, ci mai degraba ca un combinat , unde se faceau pantofi cap-coada. Existau sectii de tabacarie, unde se pregateau materialele aduse pentru prelucrare, sectii de cauciuc pentru talpi si ateliere de mase plastice.
Mandria fabricii erau ghetele galbene, insulated, care se gaseau insa cu greu in Romania, fiind trimise la export. Dupa ‘89 Clujana a fost inchisa cinci ani si redeschisa in 2004. Declinul a culminat in 1999 cu inchiderea operationala a fabricii. Acum fabrica are 360 de angajati si incearca sa supravietuiasca, iar 90% din productie este exportata, informeaza Businesstexin.
Cea mai vizibila aparitie a numelui Clujana in ultima perioada a avut loc in 2009, cand presedintele Consiliului Judetean Cluj, Alin Tise, a propus Ministerului Apararii si Ministerului Administratiei si Internelor incheierea unor contracte pentru dotarea soldatilor si jandarmilor cu bocanci militari produsi de Clujana. Propunerea sosea in contextul in care, in timpul celui de-al doilea razboi mondial fabrica a produs bocanci militari pentru armata.
17 Aprilie 2013
I. C.
editor artline.ro