Premiul Nobel pentru Literatura pe anul 1974 ii revine scriitorului suedez Eyvind Olof Verner Johnson, ce imparte acest prestigios premiu cu Harry Martinson. Motivatia Juriului Nobel a fost urmatoarea: "pentru o arta narativa vizand peste tari si epoci si pusa in slujba libertatii”.
Johnson s-a nascut pe 29 iulie 1900 la Svartbjorsbyn, ca fiu al lui Olof Petter Johnson si al Ceviei Gustafsdotter. Scriitorul a trebuit sa-si castige singur existenta de la varsta de 14 ani, prestand diverse munci. A fost vanzator de bilete, plasator la cinematograf si muncitor la o fabrica de caramizi.
Johnson a incercat sa compenseze lipsa educatiei prin lectura, acest lucru avand o influenta puternica asupra operelor sale. Primele sale scrieri sunt inspiratii dupa autori ca Andre Gide, Marcel Proust, James Joyce, Sigmund Freud si Henri Bergson.
Editeaza revista literara "Prezentul nostru", impreuna cu grupul de scriitori autointitulat "Caii verzi". Johnson este autorul a 46 de volume, acestea fiind romane si colectii de nuvele. In anul 1924 ii apare primul volum, "De fyra framlingarna" (Cei patru straini), o culegere de nuvele care nu a starnit interesul criticilor.
Au urmat si alte scrieri, dar primul sau mare succes il are cu tetralogia "Romanen om Olof" (Romanul despre Olef), formata din romanele: Nu var det 1914 (1934), Har har du ditt liv! (1935), Se dig inte om! (1936) si Slutspel i ungdomen (1937).
A publicat apoi "Krilon", un roman politic a carui actiune se desfasoara la inceputul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Eyvind Johnson a ramas in istoria literaturii suedeze si prin romanul istoric, imbogatindu-l cu elemente de psihologie moderna si recurgand la formula naturalismului direct.
Un exemplu este romanul "Vise despre trandafiri si flacari", publicat in 1949, ce are actiunea in Franta secolului al XVII-lea. Si romanul "Vremea Mariei Sale", aparut in 1960, este unul istoric, actiunea petrecandu-se in epoca lui Carol cel Mare.
Din opera scriitorului: Strandernas svall (Valul urias, 1946), Drommar om rosor och eld (Vise despre trandafiri si flacari,1949), Molnen over Metapontion (Nori peste Metapontion, 1957), Hans Nades tid (Vremea Mariei Sale, 1960). Eyvind Johnson a murit la Stockholm pe 25 august 1976.
Sursa foto: Wikipedia
A.I.
editor artline.ro