inchide

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro
Artline.ro pe FaceBook Artline.ro pe Twitter Multimedia
ro | en
Contact
Upload lucrari

Expozitii la Festivalul International de Film Transilvania - TIFF 2012

0 Comentarii


O serie de expozitii interesante vor completa anul acesta proiectiile si concertele din cadrul Festivalului International de Film Transilvania. Fotografii din Cuba, de la Sapanta sau de la editiile precedente ale TIFF, desene inedite realizate de Chris Baker pentru filmul Artificial Intelligence, concepte grafice marca Joachim Luetke, decoruri si machete de film create de Helmut Sturmer sau benzi desenate despre Cluj vor da viata unor spatii ca Muzeul de Arta din Cluj sau Hotel Continental.


aLive exhibition by meste
1 – 10 iunie 2012, Hotel Continental
Vernisaj: 5 iunie, 18.30, Hotel Continental
 
La editia din 2011 a festivalului, artistul Serban Mestecaneanu a fotografiat personalitati din lumea filmului intr-un decor spectaculos, Hotelul Continental, asa cum putini si-l pot imagina astazi, dupa atatia ani de uitare. Expozitia se deschide cu aceste fotografii, iar pe parcursul festivalului, Serban Mestecaneanu va invita alti actori sau regizori prezenti la TIFF sa extinda proiectul aLive. Astfel, expozitia capata un caracter viu, imbogatindu-se in fiecare zi cu noi imagini si invitand publicul sa experimenteze vizual aceasta transformare.


Joachim Luetke – TRANSFORMER - The Art of Visualizing Music
1 – 10 iunie 2012
Vernisaj: 7 iunie 2012, ora 17.30, Hotel Continental


Nascut in Germania si stabilit la Viena, Joachim Luetke s-a facut remarcat timp de mai bine de doua decenii prin creatii inovatoare si excentrice. A realizat concepte grafice pentru formatii ca Arch Enemy, Dimmu Borgir, Kreator, Marilyn Manson si Meshuggah, conturandu-si o identitate artistica greu de definit, la granita dintre fotografie, pictura, sculptura si instalatie. Lucrarile sale imbina macabrul si morbidul, maladivul si suprarealismul in peisaje de cosmar, in care simbolurile, metaforele si referintele clasice se dezvaluie pe masura ce privitorul se scufunda in intunericul subconstientului.


Expozitia prezentata in cadrul TIFF 2012 cuprinde 15 lucrari insotite de proiectia DVD-ului TRANSFORMER - The Art of Visualizing Music.

Spatii imaginate – Expozitie de scenografie Helmut Sturmer
6 iunie – 6 iulie 2012
Vernisaj: 6 iunie 2012, ora 19.30, TIFF Art (Muzeul de Arta Cluj)
 
O retrospectiva ce marcheaza peste 40 de ani de cariera artistica a scenografului Helmut Sturmer. Nascut la Sibiu si stabilit in Germania in 1977, artistul a fost de-a lungul timpului colaborator fidel al regizorilor Silviu Purcarete, Vlad Mugur, Andrei Serban, Lucian Pintilie si Tompa Gabor. De-a lungul activitatii sale, a semnat scenografia si costumele pentru mai mult de 200 de filme, spectacole de teatru si opera. Expozitia este o incursiune in "lumea nevazuta", in laboratorul de creatie si elaborare al universului teatral si cinematografic. Traseul transpunerii imaginarului in real se dezvaluie prin schite de conceptie, fotografii de machete, imagini din spectacole, ce contureaza astfel un proces creativ fascinant.


Pe langa decoruri de la Teatrele Nationale din Bucuresti si Sibiu, expozitia gazduita de Muzeul de Arta din Cluj le prezinta vizitatorilor decoruri si machete de film. Astfel, publicul poate descoperi obiecte din recuzitele filmelor Nunta de piatra (1973, regia Mircea Veroiu/Dan Pita), Tanase Scatiu (1976, regia Dan Pita) si Undeva la Palilula (2012, regia Silviu Purcarete). Sunt prezentate, de asemenea, fotografiile realizate de Mihaela Marin in timpul filmarilor pentru Undeva la Palilula.


Cosmin Bumbut - Cuba Continua
2 – 17 iunie 2012
Vernisaj: 2 iunie 2012, ora 17.30, TIFF Art (Muzeul de Arta Cluj)


Cuba continua e un jurnal atipic de calatorie: fotografiile lui Cosmin Bumbut spun povestea subiectiva a unui popor izolat si suspendat in timp de catre un regim politic autoritar si controversat. Oamenii au reusit cumva sa-si pastreze inocenta si fericirea, "nestricati" de o economie bazata pe consum. in lipsa masinilor, a tehnologiei si a vitezei, localnicii danseaza pe strazi, canta si rad cu pofta.

Cuba continua este o poveste despre cubanezi, despre oamenii care stiu sa se bucure de soare, de apa, de muzica si de toate maruntisurile din jurul lor. Aici, viata isi urmeaza cursul firesc si se deruleaza lent, cu seninatate, lipsita de orice fel de frici, tensiuni si iritari. Razi, canti, dansezi si iubesti atunci cand iti vine sa faci asta.

Vernisajul expozitiei va fi insotit de lansarea cartii Cuba continua (fotografie Cosmin Bumbut, texte Elena Stancu). "Cuba Continua e un intreg alcatuit cu grija de doi oameni care au fost in Cuba si au «vazut la fel», numai ca unul se exprima in imagini, celalalt in cuvinte. Exista niste corespondente stilistice si emotionale intre atmosfera din textele Elenei Stancu si cea din fotografiile lui Cosmin Bumbut", spune Mircea Vasilescu in Cuvantul inainte.


Chris Baker – A. I.
6 – 20 iunie 2012
Vernisaj: 6 iunie 2012, ora 18.00, Piano Cazola Gallery


Expozitia reuneste 48 de desene, majoritatea inedite, ale designerului Chris Baker, parte din conceptul grafic comandat de Stanley Kubrick in 1995, in vederea realizarii filmului Artificial Intelligence/ Inteligenta artificiala. Imaginile ofera privitorului o perspectiva deosebita asupra colaborarii stranse dintre cei doi in etapa de pre-productie a filmului, dezvaluind in acelasi timp puterea de imaginatie si virtuozitatea tehnica ale designerului. A. I. a fost realizat dupa moartea si in memoria lui Kubrick de catre Steven Spielberg, care a continuat colaborarea cu Chris Baker.


Bucuria de a fi la Sapanta
1 – 10 iunie 2012
Vernisaj: 2 iunie 2012, ora 13.00, Muzeul de Arta


Expozitia este ecoul in fotografie al evenimentului muzical omonim, care a avut loc in luna noiembrie la Ateneul Roman si care a adus pe scena bucuresteana spiritul Sapantei, transpus muzical de compozitorul irlandez Shaun Davey prin efortul reunit al unor artisti vocali si instrumentali din Irlanda si Romania.

In august 2010, Peter Hurley, sedus de neobisnuita nuanta spirituala romaneasca povestita de crucile de la Sapanta, organiza acolo festivalul numit "Drumul lung spre Cimitirul Vesel". Povestea de iubire dintre irlandezul Hurley si romaneasca Sapanta a devenit in scurt timp cantec, iar pe parcursul unui an a induiosat rand pe rand publicul din Romania si Irlanda. Trei fotografi - Alisa Tarciniu, Andreea Aron si Iulian Ignat - au insotit acest paradoxal si fermecator alai, iar expozitia lor reunita descrie albumul de nunta al celei mai frumoase intalniri dintre cate s-au produs vreodata intre Romania si Irlanda. Mai multe detalii despre artistii implicati in acest proiect fotografic: atelieruldecroitimagini.ro.


Urban Comics made in Cluj – expozitie prezentata de Centrul Cultural German Cluj
2 – 10 iunie 2012
Vernisaj: 2 iunie 2012, ora 12.00, TIFF Lounge


Cluj Comics Club ofera o expozitie de banda desenata al carei personaj principal este insusi orasul. Artistii il privesc si il traiesc diferit, iar rezultatul e un caleidoscop complex, colorat si surprinzator.


Fie ca isi dezvaluie legendele urbane si personajele pitoresti, fie ca este scena unor aventuri fantastice sau decorul apocalipsei, Clujul ii invita atat pe vizitatori cat si pe localnici sa ii descopere povestile. Cu ocazia vernisajului va fi prezentat albumul Urban Comics, realizat cu sprijinul Centrului Cultural German din Cluj.


Artistii vor sustine o demonstratie live, realizand desene la sugestiile publicului.


Cea de-a 11-a editie a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) va avea loc in perioada 1 - 10 iunie, la Cluj-Napoca.


Festivalul International de Film Transilvania este organizat de Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc (APFR).


 

Voteaza


Comentarii 0 comentarii
Scrie comentariu
Introdu mai jos textul de aici
Scrie in casuta de mai sus codul de verificare
Alte articole din:
Noutati
Depeche Mode lanseaza Strange Strange Too pe Blu ray pentru prima oara
Depeche Mode lanseaza Strange/Strange Too pe Blu-ray pentru prima oara

Trupa Depeche Mode va lansa in decembrie o surpriza pentru fani, cele doua colectii de videoclipuri Strange (aparuta initial in 1998) si Strange Too (1990) pentru prima oara pe Blu-ray si DVD. Noul ...

Albumul Atom Heart Mother va fi reeditat intr o editie speciala
Albumul “Atom Heart Mother” va fi reeditat intr-o editie speciala

Lansat in 1970, “ Atom Heart Mother ” a fost albumul de studio cu numarul cinci pentru Pink Floyd, un succes comercial (primul lor disc ce ajungea pe prima pozitie in topurile britanice) ...

Judas Priest va lansa un nou album Invincible Shield
Judas Priest va lansa un nou album: Invincible Shield

Trupa Judas Priest a anuntat un nou album de studio, “ Invincible Shield ”, discul cu numarul 19 din lunga istorie a trupei si primul cu muzica noua de la “ Firepower ”, lansat ...

Un nou single The Rolling Stones Sweet Sounds of Heaven
Un nou single The Rolling Stones: Sweet Sounds of Heaven

Dupa ce a surprins anuntand un nou album, The Rolling Stones le ofera fanilor si o noua piesa, “ Sweet Sounds of Heaven ”, care va fi inclusa pe viitorul disc “ Hackney Diamonds ...

Bodyguardul 2023
Bodyguardul (2023)

O comedie de actiune cu John Cena, Alison Brie si Juan Pablo Raba in rolurile principale Cunoscut pentru aparitiile sale in pelicule pline de actiune si infruntari pe viata si pe moarte, John Cena ...

Un dascăl devenit o legendă

ARAD - Zilele trecute, într-un cadru festiv, a fost lansat un volum omagial dedicat profesorului Vasile Popeangă. Gestul de a dărui unui dascăl o carte ce poartă numele său, ...

Cartarescu si-a recitat poeziile la Sibiu

Peste 80 de poeti prezenti la Maratonul European de Poezie si-au recitat, timp de 15 ore, operele in fata publicului reunit in Aula "Avram Iancu" a Universitatii "Lucian Blaga" din Sibiu. Evenimentul ...

Mandria de a fi realizat o revista

Sala de cursuri a clasei a IV-a A, de la Scoala Generala nr. 13 a fost, luni seara, un spatiu incarcat de sarbatoare, emotie si bucurie, prilejuite de lansarea revistei "Copiii Brasovului", ...

O noua gala a craciunului la opera

Balet clasic si modern, colinde, muzica gospel si efecte de scena speciale. Sunt doar cateva din surprizele pregatite in acest an de solistii, orchestra, corul si baletul Operei Brasov, organizatoarea ...

Vernisaj la Muzeul de Artă Vizuală

SALONUL NAŢIONAL DE SCULPTURĂ MICĂ Astă‑seară, la ora 18,00, la Muzeul de Artă Vizuală, în sala Ioan Simion Mărculescu, are loc vernisajul Salonului naţional de sculptură mică. ...

Mos Ion Roata si Cuza Voda

Intre taranii fruntasi care au luat parte, impreuna cu boierii, cu episcopii si cu mitropolitul tarii la Divanul ad-hoc din Moldova, in 1857, era si mos Ion Roata, om cinstit si cuviincios, cum sunt ...

Primii cautatori de comori cu legitimatie

Doar 100 de oameni au dreptul, oficial, sa caute comori pe teritoriul tarii noastre. Sunt membri ai Asociatiei Cautatorilor de Comori si Tezaure din Romania si au legitimatii care ii feresc de ...

Scoala in Spania
Scoala in Spania

Sistemul educational spaniol include atat scoli nationale cat si institutii de invatamant internationale, care respecta traditiile scolilor din Marea Britanie, Franta, Germania si nu numai, ...

Revista "Cutezatorii" se intoarce

Revista Cutezatorii, publicatie ce a leganat visele adolescentilor din regimul de trista si nostalgica amintire, se intoarce. De data aceasta, in format digital. Este vorba despre site-ul ...

Mircea Miclea si Cristian Adomnitei suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu
Mircea Miclea si Cristian Adomnitei, suparati pe reforma Ecaterinei Andronescu

Mircea Miclea, fost ministru al Educatiei, este de parere ca resursele umane si alte segmente care formeaza invatamantul romanesc ar putea sa beneficieze de bani din fonduri europene cu care ...

Newsletter

Fii mereu legat de arta.Aboneaza-te la fluxul de stiri despre arta trimise direct pe mail-ul tau de catre artLine.ro

Va recomandam

The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec:  “Now and Then” The Beatles lanseaza la inceputul lunii noiembrie ultimul cantec: “Now and Then”
“ Now and Then ” va putea fi ascultat in sfarsit in primele zile ale lunii viitoare, cand va fi lansat in format digital, iar ulterior si sub forma unui single dublu, impreuna cu ...
Alte recomandari:
Il Porcellino, una dintre cele mai populare atractii ale Florentei Premiul Nobel pentru Literatura 2023 a fost castigat de scriitorul norvegian Jon Fosse Bruce Springsteen a lansat o noua piesa, “Addicted to Romance”, care va fi inclusa pe coloana sonora a filmului “She Came to Me” Pieptenele pentru mustata care i-a apartinut lui Freddie Mercury s-a vandut cu peste 150 000 de lire + Vezi mai multe

Facebook

Fii prietenul nostru pe Facebook si pastreaza legatura cu lumea artei oriunde te-ai afla.

art-Travel

Muzeul Louis de Funes Muzeul Louis de Funes A fost jandarmul Ludovic Cruchot intr-o serie de filme care s-au bucurat de o incredibila popularitate. L-a jucat pe Harpagon, a fost expertul in gastronomie Charles Duchemin, l-a infruntat pe Fantomas si a jefuit o banca alaturi de intreaga familie, a ... Alte destinatii: Acasa la August Macke Acasa la Cezanne in Aix-en-Provence Mozart la Brno Cea mai mica statuie din Stockholm Lituania, tara cu unul dintre cei mai batrani stejari din lume + Destinatii pe meridiane

teatru, carte, film

Filme. Teatru. Concerte.:
Umbra lui Caravaggio
Umbra lui Caravaggio Viata unuia dintre cei mai controversati, influenti si fascinanti pictori din toate timpurile ajunge pe marile ecrane intr-un film regizat de Michele ......
+ alte recomandari: Filme. Teatru. Concerte.
Carte Artline:
Hotul de arta de Michael Finkel
Hotul de arta de Michael Finkel Stephane Breitwieser. Un nume prea putin cunoscut in istoria artei recente. Nu a fost nici pictor, nici sculptor, nici un grafician sau gravor de ......
+ alte recomandari: Carte Artline