Organizata de Muzeul National al Unirii din Alba Iulia, in colaborare cu Arhiepiscopia Ortodoxa de Alba Iulia, expozitia, care va putea fi vizitata pana la sfarsitul lunii noiembrie, cuprinde 48 de prapuri aflati in dotarea unor biserici si manastiri din judetele Alba si Mures. Cel mai vechi dintre prapurii expusi dateaza din 1761 si a fost confectionat din canepa.
Fiind o expozitie atipica pentru Sala Unirii, la vernisaj au fost prezenti, joi, o serie de preoti, printre care si IPS Andrei, arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia. Steagul bisericesc sau, in limbajul comun, prapurul este un obiect scos in procesiune de Pasti si de Rusalii, precum si la slujba de inmormantare. Potrivit muzeografului Ana Dumitran, prapurii au ajuns in uzul Bisericii in imprejurari inca nelamurite.
Cu toate ca fata de acestia nu pare sa se fi manifestat vreo adoratie speciala, similara cu cea fata de icoane, fata de Sfanta Evanghelie sau de crucifixul de pe tetrapod, prapurii fac parte totusi din aceeasi categorie de podoabe si accesorii.
Pana la mijlocul secolului al XVIII-lea, in comunitatile ortodoxe romanesti din Transilvania nu se foloseau prapuri, convoiul funerar avand in frunte cate un brad. Spre secolul al XIX-lea insa, se fac pasi insemnati spre inzestrarea bisericilor, aparand si prapurii, a caror confectionare costa, in general, de zece ori mai mult decat o icoana.