portretistica in pictura si sculptura din secolul XVIII pana in secolul XX ; realismul critic al secolului XIX si realismul socialist al perioadei comuniste, peisaje, opere abstracte; arta contemporana experimentala - majoritatea pieselor fiind pentru prima data expuse in afara Rusiei. Manifestarea include si o selectie din tablourile adunate de Tarul Petru cel Mare, Caterina cea Mare si de Nicolai I in secolele XVIII-XIX, majoritatea lucrari ale artistilor occidentali. Colectia imperiala a fost continuata in secolul XX de noi comercianti din Moscova, Sergei Shchukin and Ivan Morozov. Opere reunite in aceasta colectie impresionanta demonstreaza perspicacitatea si indrazneala colectionarilor rusi, influenta pe care aceste lucrari au avut-o asupra dezvoltarii artei ruse si relatia speciala existenta intre Rusia si Occident.
Expozitia se afla sub patronajul lui Vladimir Putin, fiind organizata de
Fundatia Solomon R. Guggenheim Museum in colaborare cu Agentia Federala pentru Cultura si Cinematografie a Federatiei Ruse, Muzeul Rus de Stat, Galeria Tretyakov, Muzeul Hermitage si alti parteneri.
O buna parte din lucrarile expuse sunt foarte valoroase, majoritatea fiind scoase foarte rar sau chiar deloc in afara Rusiei, in special icoanele din secolul XV realizate de celebrul Andrei Rubliov, cele realizate in secolul XVI de Dionisi,peisajul marin "The Ninth Wave" al pictorului Ivan Aivazovsky (1850), celebrul portret al lui Dostoievski pictat de Vasilii Perov in 1872, ciudata lucrare simbolista "Lilacs" (1900) a artistului Mihail Vrubel, tabloul "Black Square" al lui Kazimir Malevich. Lucrarile sunt imprumutate de la cele mai mari muzee din Rusia, inclusiv Hermitage si Kremlin, dar si din muzee regionale, colectii particulare si o serie de muzee si colectionari din afara Federatiei.
Thomas Krens, directorul Fundatiei Solomon R. Guggenheim a declarat presei ca expozitia este un prilej unic pentru publicul international de a cunoaste cele mai valoroase lucrari din muzeele rusesti. Manifestarea continua traditia stabilita deja de Guggenheim de a prezenta Occidentului arta rusa, dupa ce Fundatia a organizat mai multe astfel de evenimente artistice : Art of the Avant-Garde in Russia: Selections from the George Costakis Collection (1981), The Great Utopia: The Russian and Soviet Avant-Garde, 1915-1932 (1992), Amazons of the Avant-Garde (2000), si Kazimir Malevich: Suprematism (2003).
"RUSSIA!" este conceputa ca o serie de momente-cheie din istoria artei in Rusia. Puse laolalta, diferitele sectiuni ale expozitiei spun doua povesti: istoria remarcabila a artei rusesti in ultimii 800 de ani si colectiile de arta occidentala adunate din secolul XVIII, demonstrand contributia majora adusa de Rusia in istoria artei, contributie ce depaseste cu mult deja arhicunoscutele icoane ortodoxe si curentul avangardist al secolului trecut.
Arhitectura unica a cladirii in care este gazduita manifestarea joaca un rol esential in aceasta prezentare ambitioasa. Spirala muzeului va fi umpluta cu opt secole de arta rusa, astfel incat dintr-o singura privire vizitatorul va putea sa inteleaga cat de profunda este dimensiunea artei ruse si cat de mult s-a dezvoltat aceasta in timp, putand in aceeasi maniera sa identifice temele cel mai des intalnite. Expozitia se va dezvalui in ordine cronologica, Rusia medievala (epoca icoanelor, secolele XIII-XVII), secolul XVIII, (epoca lui Petru cel Mare si al Caterinei), secolul XIX (arta academica si Romantism in prima jumatate, realism critic la sfarsit), inceputul secolului XX (avangarda), anii 1930-1980 (epoca sovietica) si perioada de dupa 1990. Sunt expuse lucrarile a peste 100 de
artisti rusi, majoritatea bine cunoscuti pentru talentul lor.
Doua printre galeriile anexe prezinta o selectie din colectia de capodopere occidentale adunata cu pasiune si pricepere de tarii rusi (dupa instaurarea republicii sovietice sarcina a fost preluata de doi negustori moscoviti, fiind expuse lucrari de Anthony Van Dyck, Peter Paul Rubens, Guido Reni, Bartolome Murillo, Jean-Antoine Watteau, Jean-Baptiste Chardin, Claude Monet, André Derain, Maurice Vlaminck, Henri Matisse, Paul Gauguin si Pablo Picasso.
19-09-2005
Foto: Vasilii Perov, "Dostoievski"