Barber Institute of Fine Arts din Birmingham prezinta din 26 ianuarie o inedita si amuzanta expozitie, dedicata prezentei papagalilor in arta plastica, de la Durer la Elizabeth Butterworth, manifestare dedicata atat adultilor pasionati de arta, cat si copiiilor. Ineditul ideii a atras deja atentia vizitatorilor, care incearca sa descopere prin intermediul lucrarilor expuse relatia speciala dintre om si aceste pasari exotice, inteligente si pline de culoare, dar mai ales modul in care acestea au fost reprezentate in arta de-a lungul timpului. |
Pasari jucause si frumoase, papagalii au inceput sa apara in diverse compozitii inca de cand au ajuns in Europa, in vremea lui Alexandru cel Mare, iar de atunci au jucat in arta rolul de simboluri religioase, au fost animale de companie in scenele de gen, au jucat rolul oamenilor in compozitiile alegorice sau mitologice, sau au fost pur si simplu pasari frumoase. In afara tablourilor semnate de artisti diversi, de la Tiepolo la Reynolds sau Landseer, organizatorii au ales si ilustratii realizate de Edward Lear si Quentin Blake, precum si o bogata selectie din lucrarile realizate de Elizabeth Butterworth, artista care a facut din reprezentarea papagalilor tema sa centrala.
Curatorul expozitiei este Richard Verdi, directorul institutului, pasionat istoric al artei si un binecunoscut crescator de papagali deosebiti, iar lucrarile provin in majoritate de la muzee si galerii importante din intreaga lume, precum Tate, National Gallery sau Rijksmueum din Amsterdam.
Aceasta inedita expozitie este destinata atat iubitorilor artei, cat si celor pentru care un papagal este mai mult decat o frumoasa pasare, ci un prieten. In afara unui splendid catalog in culori, expozitia va fi completata de o serie de conferinte sustinute de experti in arta si zoologi, spectacole, ateliere si alte evenimente.
Barber Institute of Fine Arts este gazduit intr-una dintre cele mai frumoase cladiri in stil Art Deco din Birmingham, construita pentru a fi sediul muzeului si inaugurata in 1939.
Institutul a fost proiectat de catre Robert Atkinson (1883 - 1952), unul dintre cei mai importanti arhitecti britanici din perioada interbelica, iar la inaugurare sediul institutului a fost considerat cea mai buna lucrare a sa. Proiectul a fost rezultatul excelentei colaborari dintre Atkinson si primul director al institutului, profesorul Thomas Bodkin, fiind inspirat de cladirile unor muzee din Europa, intre care Gemeentemuseum din Haga. Planul initial a fost modificat de-a lungul vremii, pe masura ce numarul colectiilor a facut necesara extinderea cladirilor cu noi sali si corpuri.
foto :barber.org.uk
Februarie 2007