O vizita la Amsterdam, orasul cu cel mai larg centru istoric din Europa, trebuie sa includa si vizitarea muzeelor. Oferta este extrem de ampla, de la cel mai important muzeu de arta din oras, Rijksmuseum, unde puteti admira capodopere ale unor pictori precum Vermeer, Rembrandt sau Jan Steen la muzeul unic Cat Cabinet - o colectie de lucrari in care subiectul este pisica.
Un oras pentru toate buzunarele, cu restaurante de toate categoriile unde gasesti cu usurinta un hotel confortabil. Aici poti simti anotimpurile si ciclul naturii. Acesta ar putea fi un motiv in plus pentru care Muzeul Nieuwe Kerk din Amsterdam organizeaza o expozitie despre aducerea naturii in spatiul citadin.
Muzeul Nieuwe Kerk in colaborare cu Staatsbosbeheer a deschis expozitia inedita "World Nature Art", care cuprinde peste 175 de lucrari avand ca subiect natura in arta.
Operele expuse provin din numeroase colectii si muzee din mai multe tari europene, reunind viziunea artistica asupra naturii in pat ru culturi: vest-europeana, islamica, estica si a popoarelor indigene, considerate reprezentative. Aceasta superba colectie de lucrari are un scop bine definit: "aducerea" naturii in spatiul citadin, nu doar pentru placerea privitorului, dar si pentru a arata ca fiecare individ priveste natura intr-o maniera profund influentata de cultura careia ii apartine. Comparatia intre cele patru viziuni artistice si culturale clarifica si sustine acest aspect.
Vernisajul incearca sa atraga atentia asupra felului in care individul interactioneaza cu natura, actiunile sale fiind dictate in mare parte de radacinile culturale, si mai putin de normele care apartine altei civilizatii. Ideea realizarii acestei expozitii a fost data de lucrarea "Nature as Image" (2001) a profesorului olandez Matthijs Schouten, care descrie si compara imaginarul naturii in religia, filosofia si arta mai multor civilizatii in diferite perioade ale istoriei, ilustrandu-si argumentele prin reproduceri ale unor lucrari semnificative.
Limitarile fizice ale expozitiei i-au obligat pe organizatori sa aleaga doar patru culturi (sau mai curand grupuri culturale). Desi intre acestea exista importante diferente religioase, regionale si istorice, publicul poate remarca numeroasele similitudini in abordarea si tratarea subiectului, care deschid noi viziuni si pun intrebari privitoare la sincretismul exprimarii artistice. 18-07-2005