Expozitie de vestimentatie Victoria Zidaru
23 mai – 11 iunie 2017, Sala Acvariu
Muzeul National al Taranului Roman
Muzeul National al Taranului Roman va asteapta marti, 23 mai 2017, de la ora 19, la Sala Acvariu, la vernisajul expozitiei de vestimentatie IN FIRE a artistei Victoria Zidaru.
Expozitia propune un discurs pentru intoarcerea la normalitate, verticalitate si firesc pornind de la simplitatea firului ca element constitutiv al intregii tesaturi materiale si spirituale din complexitatea existentei umane. Va fi folosit firul de in sau de canepa, tors de batranele din Bucovina. Firul concret, raportat la viata de zi cu zi, practic, estetic – este elementul crucial in fundatia constructiei umane, de la imbracaminte la ustensile casnice si tesaturi decorative – compune ambientul cu care este inconjurat omul si trupul omului. Dincolo de concret, firul reprezinta legatura dintre om si Dumnezeu – firul ca instrument de rezonanta a conectarii omului cu Creatorul sau.
Vesminte croite din panza de casa, recuperata din lazile de zestre ale satelor bucovinene, respectand croiala taraneasca, costume ce innobileaza femeia romanca de la sate, in doua piese, vor fi reinterpretate si aduse la zi intr-o viziune moderna. Primul element – camasa alba, pe dedesubt, iar al doilea element, frumos impodobit, pe deasupra. Albul puritatii primului element – simbol al nazuintei spirituale este aparat de cel de-al doilea element – impreuna formand o armura care apara femeia si ii ascunde frumusetea, spiritualizandu-i senzualitatea. In acelasi timp, prin aceasta platosa ocrotitoare a costumului frumos impodobit si croit, femeia taranca emana si cere privitorului frumusete, respect si comuniune de valori spirituale si materiale.
Alaturi de costumele ceremoniale femeiesti prezentate in expozitie, asezate pe suporturi special create sub forma unor trupuri din lemn, intr-un dialog ce accentueaza atmosfera de lucru a unei taranci, vor fi expuse si cateva miniaturi care au la baza impletirea armonioasa a firului de in si canepa, miniaturi ce amintesc de anumite detalii ale unor broderii medievale. (Alexandru Davidian, Victoria Zidaru)
De asemenea, in sala de expozitie va rula filmul Invesmantarea. „Invesmantarea” sau „Spalatoreasa” este desprinsa din basmele romanilor si prezinta reinterpretarea, sub forma unui video-performance, a unui ritual de purificare a trupului si sufletului pornind de la albitul vesmantului confectionat din materiale, dupa croieli uitate.
Pe 11 iunie, la finisajul expozitiei, in curtea interioara a Muzeului Taranului se va desfasura un performance. O ceata de fete reprezentand diferite varste si zone ale tarii, imbracate in costumele expuse, vor interpreta o scenografie rituala. Pe un fundal sonor constituit din cantece arhaice, avand ca granite doua cuburi deschise, realizate din barne din lemn, cu trimitere evidenta la razboiul de tesut, tinerele vor forma, prin dans si gesturi elegante, o mare urzeala.
Expozitia este organizata in colaborare cu Proiectul Cultural Contemporanii.
Expozitia va putea fi vizitata la Sala Acvariu pana pe 11 iunie 2017. Intrarea este libera.
Foto: Remus Andrei Ion
Mai 2017