Muzeul de Arta al Smith College din Northampton prezinta pana pe 11 februarie 2007 o inedita expozitie dedicata propagandei anti-religioase desfasurate de autoritatile sovietice, sub titlul "Godless Communists: Soviet Antireligious Propaganda", o interesanta si astazi cutremuratoare retrospectiva a unui capitol intunecat din istoria fostei URSS.
Dupa Revolutia Bolsevica din 1917, autoritatile comuniste aveau sarcina deosebit de grea de a lupta nu doar impotriva oamenilor, cat mai ales a credintelor, ideilor si traditiilor, iar dintre acestea credinta religioasa era cea mai puternica si cea mai greu de invins. Religia, despre care Marx spunea ca este "opiu pentru popor", a devenit astfel tinta unei campanii propagandistice agresive, dublata de campanii masive de arestari, condamnari, deportari si executii, de la preoti si inalti ierarhi la credinciosi de rand. Intre 1918 - 1939 guvernul sovietic a dus o campanie anti-religioasa inversunata, sustinuta cu afise, fotografii, filme, care incercau sa ridiculizeze si sa distruga orice credinta religioasa, in plan individual si organizat.
Cele mai vehemente atacuri au fost indreptate impotriva Bisericii Ortdoxe si Mozaismului, ambele credinte fiind reprezentate prin comunitati bine inchegate si cu o lunga istorie. Prin folosirea fortei imaginilor, in paralel cu duritatea legilor, comunistii sperau sa poata convinge masele ca religiile nu sunt altceva decat expresia capitalismului decadent si a gandirii retrograde, contra-revolutionare, o crima de neiertat in Uniunea Sovietica. Expozitia de la Smith College prezinta o gama larga de afise folosite in cadrul acestor campanii, compozitii brutale ca idee si conceptie, adesea in culori intense, cu sloganuri simple si usor de retinut, care denigreaza si ridiculizeaza tot ceea ce reprezenta credinta religioasa atunci. Piesele provin din mai multe colectii particulare, precum si din imprumuturile facute de numeroase muzee din intreaga lume.
www.artline.ro