Luni, 2 martie a.c., la orele 18:00, in Noua Galerie a Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia va avea loc vernisajul expozitiei de pictura si sculptura a artistilor vizuali Ion Iancut si Aurel Rosu, curator Prof. univ.dr. Aurel Chiriac, directorul Muzeului Tarii Crisurilor din Oradea.
Ion Iancut este pictor, sculptor si desenator, o personalitate marcanta a artei plastice romanesti contemporane. Absolvent al Institutului de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” din Bucuresti, Ion Iancut are o bogata activitate expozitionala, atat in tara (la Sinaia, Focsani, Iasi, Timisoara, Bucuresti), cat si in Europa si Asia (Italia, Olanda, Suedia, Germania, Bulgaria, Cehoslovacia, Japonia), unde a participat cu expozitii personale sau alaturi de alti artisti plastici reprezentativi din Romania.
“Elementul antropomorf este omniprezent in opera lui Ion Iancut (…). Sculpturile si lucrarile grafice ale lui Iancut sunt, pana la capat, plastice antropomorfizari ale tragicului. Fiinta umana isi exerseaza existenta tragica in raport cu limitarile care i-au fost harazite (…). Fara a fi pur conceptuala, desi niciodata nu se departeaza de idee, aceasta antropomorfizare a tragicului il individualizeaza pe Ion Iancut nu doar in peisajul plasticii romanesti contemporane, ci si in acel al plasticii europene. Rar ideea si maiestria tehnica s-au intalnit cu atata folos in ultimii zeci de ani” (Aurel Chiriac).
Aurel Rosu este un artist plastic contemporan cu recunoastere in tara si strainatate, presedinte a Uniunii Artistilor Plastici din Romania – Filiala Bihor si sef al Sectiei de arta a Muzeului Tarii Crisurilor, unde si-a inceput activitatea din 1990.
„Aurel Rosu mizeaza pe vizualizarea unor semne‒simbol cu circulatie universala, in general, pe care le concentreaza intotdeauna in prim‒plan, pentru a fi percepute cu limpezime din punct de vedere imagistic. Artistul apeleaza la tehnici mixte (acril, tempera, creion, bait – pictura, grafica; bait, metal, bronz, lemn‒sculptura) armonizate pictural cu multa sensibilitate si acuratete; totodata plasticianul se bizuie pe mesaje ideatice care contureaza o fiinta ce nu si-a negat niciodata dimensiunea religioasa, respectind-o cu sfintenie, dar n-a pus in umbra nici sentimentele care tin de acele momente ale copilariei si tineretii ce se intiparesc pentru totdeauna in memorie, tocmai prin sensibilitatile declansate sub semnul clipei” (Aurel Chiriac).
Expozitia, organizata de Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia, in colaborare cu Muzeul Tarii Crisurilor din Oradea, va fi deschisa pana in data de 22 martie 2015, intre orele 10.00‒13.00 si 16.00‒19.00, in spatiile Noii Galerii a Institutului Roman de la Venetia, Cannaregio 2215 – 30121 Venetia. Evenimentul beneficiaza de sprijinul financiar al Institutului Cultural Roman si al Muzeului Tarii Crisurilor din Oradea. Intrarea este libera.
Februarie 2015