Luni, 13 februarie 2017, la ora 18:00, in Noua Galerie a Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia, institutia romaneasca din orasul istoric italian, in parteneriat cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca, beneficiind de sustinerea Institutului Cultural Roman, va organiza vernisajul expozitiei de grafica «Una nostalgia indescrivibile» ce va reuni lucrari ale regretatului artist roman Constantin Udroiu (1930-2014). Expozitia este inclusa in programul oficial al Carnavalului de la Venetia, editia 2017: http://www.carnevale.venezia.it/event/una-nostalgia-indescrivibile-mostra-di-grafica-di-costantin-udroui/?date=2017-02-13_10:00:00.
In deschiderea expozitiei, care se va afla la dispozitia publicului in perioada 13-28 februarie 2017, de martea pana duminica, in intervalul orar 10,00-13,00 si 16,00-20,00, vor sustine alocutiuni Prof. univ. dr. Rudolf Dinu (Directorul Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia) si Cercet. st. I dr. Tudor Salagean (Managerul Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj-Napoca), iar doamna Prof. univ. dr. Luisa Valmarin (pana la retragerea din activitate prin pensionare, a condus Departamentul de Studii europene si interculturale al Facultatii de Stiinte Umaniste a Universitatii «La Sapienza» din Roma) va prezenta parcursul creatiei artistului in deceniile de dupa stabilirea acestuia in Italia, in anul 1971.
Constantin Udroiu, considerat de critica italiana un «expresionist bizantin», a studiat la Facultatea de Arte Frumoase din Bucuresti, avandu-l ca profesor pe Gheorghe Vanatoru (1908-1983). Condamnat la 22 de ani de munca silnica pentru «crima de uneltire impotriva ordinii sociale» si «actiuni indreptate impotriva regimului de democratie populara», Constantin Udroiu a ispasit o pedeapsa de 10 ani - din 1954 pana in 1964 - in temnitele comuniste. A fost membru al Uniunii Artistilor Plastici si a expus in numeroase expozitii de arta figurativa in Romania si in strainatate. Pe langa activitatea-i de creatie artistica, Constantin Udroiu a participat la realizarea si restaurarea a numeroase fresce din bisericile romanesti, alaturi de profesorul sau, Gheorghe Vanatoru.
Stabilindu-se in Italia in 1971, Constantin Udroiu a fost unul dintre cei mai prolifici si apreciati artisti romani din diaspora. In creatia sa, Udroiu a acordat o atentie deosebita sacrului, atat in numeroasele icoane pe care le-a realizat, cat si in recursul la modelul bizantin ca forma de exprimare deopotriva artistica si identitara. A expus in peste 200 de expozitii personale, multe dintre acestea organizate in Italia si in alte centre culturale europene: Paris, Avignon, Amsterdam, Bordeaux, Atena, Barcelona, Lisabona etc., iar dupa 1989 din nou si in Romania, la Targoviste si Cluj-Napoca. Operele sale, pictura si grafica, se afla in colectiile unor muzee din Romania, Italia, Franta si Portugalia, ca si in numeroase colectii private din Europa si de pe alte continente. Laureat al unor importante premii ce dau masura recunoasterii internationale a calitatii creatiei sale artistice, Constantin Udroiu a fost membru al Senatului Academiei Internationale de Arta Moderna din Roma.
Expozitia isi propune sa prezinte publicului o sugestiva selectie de lucrari de grafica ale regretatului artist, lucrari aflate in colectia sotiei lui Constantin Udroiu, doamna Prof. univ. dr. Luisa Valmarin. Reputatul lusitanolog si critic Prof. univ. dr. Luciana Stegagno Picchio il considera pe Constantin Udroiu un artist «cu o paleta solara care este, in acelasi timp, un imn inchinat vietii si cosmosului, precum si un blazon de stiinta artizanala [...]. Sub numitorul comun al semnului-culoare se imbina pictura sacra si profana, peisaje si figuri, locuri din indepartate regiuni transilvane si moldave [...] dar se imbina si tehnicile si instrumentele pe care Constantin Udroiu le incearca si le experimenteaza cu neistovita fantezie si curiozitate, fara sa se atrofieze intr-un semn individual, repetat, comercial. Uleiurile pe panza, tempera, acuarelele, xilografiile, gravurile [...] reprezinta si o lectie de expresionism german si european, in care Oskar Kokoschka sta langa Franz Marc».
Februarie 2017