Pana la sfarsitul acestei luni in Rotonda Salii Auditorium a Muzeului National de Arta al Romaniei se poate vizita expozitia de fotografie intitulata Mostenire sacra - Edward S. Curtis si Indienii Nord-Americani.
Sponsorizata de Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, expozitia este un omagiu adus indienilor nord-americani, istoriei si culturii lor si ilustreaza extraordinara diversitate a triburilor, asa cum apar ele in cronica fotografica a reputatului artist fotograf Edward S. Curtis (1868 - 1952). "Incepand cu anii '80 o atentie din ce in ce mai mare a fost acordata lucrarilor lui Curtis, un volum original putand ajunge la un milion de dolari" (Alina Patru, referent comunicare la Muzeul National de Arta).
Cele 60 de reproduceri moderne facute pentru aceasta expozitie au fost selectionate din miile de fotografii pe care Curtis le-a facut incepand din ultimul deceniu al secolului al XIX-lea si pana in 1930, cand si-a definitivat acest proiect, caruia i-a dedicat intreaga viata: Indienii
nord-americani, un set de 20 de volume, fiecare continand mai mult de 2.200 de fotografii originale. Aceste fotografii au avut un impact imens asupra imaginatiei nationale si continua sa influenteze modul in care sunt percepute viata si cultura indienilor nord-americani.
5 iunie 2006