20 iulie – 16 august 2015, Sala ACVARIU
Muzeul National al Taranului Roman
Muzeul National al Taranului Roman, Scoala Nationala de Stiinte Politice si Administrative (departamentul de Sociologie, Bucuresti), Centrul Suedez de Biodiversitate (Universitatea din Uppsala, Suedia) va asteapta luni, 20 iulie 2015, la ora 17, in sala Acvariu, la vernisajul expozitiei Traditiile si tranzitiile fanului.
Expozitia gazduieste si lucrarile artistei fotograf Kathleen Laraia McLaughlin din Statele Unite ale Americii.
Verile, de dimineata pana seara, ba chiar de primavara devreme pana toamna tarziu, in zonele de deal si de munte se munceste la fan. Sute de capite si clai de fan rasfirate impanzesc un teritoriu care capata aspectele unei platforme mono-industriale vegetale. Unele raman pe camp pana iarna, tarziu, cand sunt incarcate in carute sau sanii trase de cai, ori tractoare, pe masura ce fanul bine asezat in suri se imputineaza. Claile de fan, cu variate forme si dimensiuni, sunt parte a peisajului cultural si social devenit emblematic in zonele de munte si atrag atentia asupra faptului ca, de-a lungul ultimului secol, peisajele europene de acest fel s-au transformat radical, ca urmare a schimbarilor socio-politice si economice care au dus la reducerea numarului de suprafete administrate prin metode traditionale, precum pajistile semi-naturale bogate in biodiversitate.
Politicile construite recent in jurul conceptului de peisaj cultural sunt in dialog cu preocuparea crescanda pentru recuperarea biodiversitatii si a cunostintelor de management traditional al teritoriului. Actorilor agricoli care administreaza pamantul prin metode non-industriale – si mai ales celor care fac fan – li se propune in acest context un nou rol, de furnizor de servicii de ecosistem. In acelasi timp, tehnologia isi face aparitia in munca fanului si devine vizibila atat in natura acestei munci, cat si in managementul peisajului.
Din 2009, o echipa interdisciplinara de biologi, antropologi si istorici agrari au pus bazele unui proiect de cercetare etnografica in cateva zone montane din judetele Maramures, Cluj si Brasov, investigand cunoasterile si practicile care se materializeaza in fanetele si pasunile considerate astazi elemente cheie ale mentinerii biodiversitatii, dar investigand si transformarile aduse de politicile de subventionare asupra practicilor care au condus la conservarea acestor piesaje.
Dincolo de zecile de interviuri sau discutii spontane avute cu localnicii in cateva sate din aria investigata, rezultatele imediate ale acestei cercetari s-au materializat intr-o arhiva fotografica care documenteaza cunoasteri si practici traditionale inca prezente, dar si tranzitiile recente ale acestora. Cercetatorii au aflat ca fanul e bun de cosit atunci cand suna clocoticii (sau clocotisii) in iarba; ca exista sarbatori „manioase”, cand nu e bine sa lucrezi la fan; ca e mai buna grebla de plastic, pentru ca nu isi pierde usor dintii, dar ca cei ai greblei de lemn sunt mult mai usor de inlocuit; ca o claie trebuie sa fie bine facuta si supla, sa nu atarne, „ca o broasca”, pentru ca asta ar atrage ironiile satenilor la adresa proprietarului claii; ca oamenii nu pot cosi inainte de 1 iulie si nici nu au voie sa mentina mai mult de 50 de arbori pe hectar pentru ca asta i-ar priva de subventiile de la stat; dar si ca institutiile care acorda subventiile supravegheaza terenurile din avion sau „cu satelitul”, in incercarea de a-i identifica pe cei care incalca un set de reguli care, nu de putine ori, contrasteaza cu practicile traditionale locale.
Expozitia de fotografie va invita sa descoperiti traditiile, dar si tranzitiile fanului, de la firul de iarba la claile sau balotii de fan, sa aflati secrete despre plante, ori legende locale, dar si sa ascultati clocoticii sunand in iarba.
La vernisajul expozitiei, in data de 20 iulie, la ora 17, va invitam si la o masa rotunda pe tema fanului si a biodiversitatii, la care vor participa Anna Westin, Tommy Lennartsson (CSB), Monica Stroe (SNSPA), Bogdan Iancu si Anamaria Iuga (MNTR). Evenimentul va fi moderat de Vintila Mihailescu.
Fotografii de: Kathleen Laraia McLaughlin, Anamaria Iuga, Bogdan Iancu, Anna Westin, Monica Stroe.
Curatori expozitie: Bogdan Iancu, Cosmin Manolache, Anamaria Iuga
Expozitia va putea fi vizitata la Sala Acvariu pana pe 16 august 2015. Intrarea este libera.
Iulie 2015