Expozitie de fotografie
9 iulie – 31 august 2015, Sala Foaier
Muzeul National al Taranului Roman
Ambasada Germaniei, in parteneriat cu Muzeul National al Taranului Roman, va asteapta joi, 9 iulie 2015, ora 18, la vernisajul expozitiei de fotografie Asezarile germane din Basarabia (1814 – 1940), care va avea loc la Sala Foaier.
Expozitia Asezarile germane din Basarabia (1814 – 1940) transpune in fotografii in format mare, istoria asezarilor germane din Basarabia. Acum 200 de ani, tarul Alexandru I a invitat colonisti germani sa se stabileasca in teritoriul de langa Marea Neagra, recent cucerit de la otomani, unde le-a promis libertate si drepturi de proprietate. De-a lungul istoriei de 125 de ani a asezarilor, germanii au dezvoltat aici o comunitate prospera, autonoma si avand o etica profund religioasa. Ca minoritate, intr-o varietate diversa de comunitati etnice si religioase, au convietuit cu moldoveni, rusi, ucraineni, bulgari, evrei si alte grupuri etnice, intr-o vecinatate linistita.
In timpul primului razboi mondial, germanii basarabeni au scapat, ca prin minune, deportarii in Siberia. In 1918, Basarabia ajunge sub suveranitate romana. Aceasta cezura asigura initial supravietuirea minoritatii germane in mediul lor familiar. Cu toate acestea, au avut loc reduceri drastice in afacerile si cultura germanilor.
In 1940, in urma „Pactului Hitler-Stalin”, etnicii germani au fost mutati in numar mare de catre ofiterii SS si NKVD, in Polonia ocupata. La inceputul anului 1945, au trebuit sa fuga si sa isi creeze o noua viata in Germania divizata.
Din 2010, expozitia a fost prezenta in mai multe orase din Europa de Sud-Est, in Republica Moldova, in Ucraina si in Romania: printre altele, la Chisinau, in Odessa, in Cernauti, in Sibiu si la Galati. Dar si in Germania a putut fi vazuta, printre altele, in orasele Munchen, Stuttgart, Hanovra, Ulm, Bonn, Düsseldorf, Berlin si, in 2013, de asemenea, in Statele Unite, unde multi basarabeni germani au emigrat dupa 1870.
In Republica Moldova si Ucraina, dar si in Romania, expozitia a trezit un mare interes, deoarece istoria minoritatii germane a fost reprimata si uitata in perioada sovietica si a fost descoperita din nou astazi, in cadrul schimbarii din Europa.
Expozitia va putea fi vizitata la Sala Foaier, pana pe 31 august 2015, de marti pana duminica, intre orele 10 si 18. Intrarea este libera.
Dupa vernisaj, va invitam la Studioul Horia Bernea, unde va rula filmul documentar Exodul de pe Dunare, in regia lui Péter Forgasc.
Filmul Exodul de pe Dunare (1999, 60 min.), distins cu numeroase premii internationale, se bazeaza pe materialul documentar descoperit in mostenirea lasata de ungurul Nandor Andrasovits. Acesta a fost capitanul vaporului cu aburi „Regina Elisabeta”, care naviga pe Dunare, si, in acelasi timp, un pasionat cineast amator.
In iulie 1939, el a transportat pe vaporul sau mai multe sute de evrei refugiati din Viena si Bratislava in josul Dunarii, spre Palestina. Multi dintre acestia fusesera deja prizonieri in lagare de concentrare si fusesera rascumparati de organizatii evreiesti de ajutorare. In toamna anului 1940, in portul Galati, a primit la bord 600 de colonisti germani pe care i-a transportat in sens invers, spre lagarul de repatriere din Semlin/ Zemun de langa Belgrad. Mai tarziu, au urmat si alte astfel de transporturi ale populatiei germane stramutate.
Capitanul Andrasovits a filmat scene din viata de zi cu zi de pe vapor, in toate ipostazele ei. Cineastul Péter Forgásc a completat peliculele autentice cu material de arhiva si cu povestiri ale martorilor, intervievand pasageri din acea perioada.
Impresionant este contrastul dintre sperantele timide ale evreilor eliberati si atmosfera apasatoare din randul germanilor repatriati.
Iulie 2015