Fondation de l'Hermitage din Lausanne gazduieste una dintre cele mai interesante expozitii deschise in spatiul francez in acest an : 90 de desene realizate de nimeni altul decat celebrul Victor Hugo (1802 - 1885), ce se dovedeste aici un grafician de prima mana, pe masura literatului. Ciudat ca desi Victor Hugo este astazi unul dintre marii clasici ai literaturii universale si un simbol national al Frantei, pasiunea sa pentru desen este prea putin cunoscuta. Curatorii au ales cele mai bune lucrari din cele cateva sute ramase de la marele scriitor si artist, iar acestea sunt surprinzatoarea prin precizia liniilor, realismul figurilor si jocul inspirat de umbre si lumini, intr-un stil modern si placut.
De la caricaturile realizate in anii de scoala la cele inspirate mult mai tarziu de personalitatile din Assemblee Nationale, de la ilustratiile realizate in timpul calatoriilor la schitele sale arhitecturale, culminand cu portretele si scenele dense, misterioase si marcate de un freamat interior, curatorii au ales cele mai bune piese. Imaginea de ansamblu este a artistului Victor Hugo, un desenator nu doar talentat, ci si pasionat de arta plastica. Cele mai interesante lucrari au fost realizate in 1852 - 1870, perioada de exil petrecuta departe de Paris. Scriitorul lucra adesea in cerneala, iar micile accidente - pete, amprente, linii tremurate - dau o alta dimensiune compozitiei finale. Experimentand si inovand, inventand tehnici si maniere de lucru, intr-o anumita masura Hugo anticipa ceea ce avea sa se intample mult mai tarziu in arta europeana. Nu este de mirare ca mai tarziu aceste mici comori aveau sa fie foarte apreciate mai ales de reprezentantii cubismului si suprarealismului.
Majoritatea pieselor prezentate in cadrul expozitie de la Fondation de l'Hermitage provin din colectiile pastrate la Maison de Victor Hugo, celebra casa memoriala din Paris. Cateva desene rare au fost imprumutate de colectionari particulari si muzee din Franta, pentru a oferi o imagine cat mai cuprinzatoare. Alaturi de portretele de familie si crochiuri, sunt interesante si fotografiile realizate de Hugo si fiii sai, demonstrand ca maestrul literaturii franceze era deschis la noile tehnici si procedee artistice.
Pentru a completa sectiunea principala, dedicata desenelor, curatorii au alcatuit si o selectie de fotografii, afise ce anuntau publicarea volumelor semnate Victor Hugo, editii rare, multe dintre ele princeps, manuscrise, corespondenta. Este una dintre cele mai interesante expozitii dedicate lui Victor Hugo, prezentandu-l pe scriitor intr-o noua lumina.
imagine: Navet, prietenul lui Gavroche - desen de Victor Hugo
Aprilie 2008