Statens Museum for Kunst din Copenhaga, Danemarca, prezinta expozitia "Desenele maestrilor francezi : de la Manet si Degas la Matisse si Picasso", deschisa pana pe 8 octombrie 2006. Este o ocazie unica pentru pasionatii de arta de a descoperi o parte din comorile din colectia de desene si acuarele a muzeului, lucrari semnate de marii maestrii ai artei franceze din secolele XIX - XX. Numele prezente in expozitie nu mai au nevoie de nici un comentariu : Ingres, Manet, Moreau, Toulouse-Lautrec, Degas, Cezanne, Gauguin, Matisse, Picasso, Picabia, Giacometti. Datorita acestora expozitie este o ampla panorama a uneia dintre cele mai prolifice si intense perioade din istoria artei.
Sunt expuse 80 de lucrari atent selectionate, majoritatea piese atat de fragile si sensibile la lumina incat au fost pastrate pana acum in depozite, in conditii deosebite de siguranta. O parte au fost expuse ultima oara in cadrul unei expozitii itinerante din 2002-2003, prezentata cu deosebit succes in mai multe muzee americane.
Istoria acestor lucrari este o poveste fascinanta. Intre perioada romantica si pana spre inceputul celui de al doilea razboi mondial, Franta era principalul centru al avangardei artistice in lume. Deschiderea culturala si toleranta, modernizarea rapida a Parisului, farmecul inegalabil al regiunilor franceze, toate au format un climat perfect pentru experimentele indraznete ale avangardei artistice. In scurt timp, Franta devenise magnetul care atragea artisti din intreaga lume si orasul unde aveai sansa de a intalni cei mai importanti artisti ai vremii. Dar in afara strainilor existau si numerosi artisti francezi de valoare, multi dand tonul unor noi curente si tehnici artistice. In afara artistilor, la Paris se gaseau si numerosi critici si intelectuali, care animau dezbaterile privind evolutia artei.
Inedita expozitie de la Statens Museum for Kunst ofera o prezentare sumara, dar exacta, a artei din Franta, de la perioada romantica, in care artistii incercau sa se regaseasca prin itnermediul lucrarilor, la modernismul curentelor abstracte din perioada razboiului mondial. Este o istorie a artei de 150 de ani, plina de inovatie si de o intensitate greu de intalnit in alta perioada. De-a lungul expozitiei lucrarile par sa fie martori ai unei lupte inversunate si prelungite pentru originalitate, determinata de o nevoie de a reproduce atmosfera si valorile epocilor prin intermediul lucrarilor de arta. Este o imagine ampla si variata ca tehnici si subiecte in secolele XIX - XX. A fost o perioada in care arta a evoluat mai rapid decat pana atunci, trecand de la observarea si reproducerea conditiei moderne din perioada romantica si a Scolii Barbizon la accentuarea statului autonom al artelor in arta abstracta. A fost o perioada superba in care arta a alternat continuu intre infatisarea vietii moderne cu toate detaliile acesteia si dinamica specifica si a pastrat in egala masura tendintele si conceptiile clasice despre o realitate armonioasa si neschimbatoare, aflata dincolo de lumea vizibila.
Piesele expuse provin in buna parte din arhivele muzeului, Intreaga colectie de desene ale maestrilor francezi aflata in custodia muzeului numara peste 450 de lucrari - grafica si acuarela. O buna parte dintre acestia au fost donate de doi generosi colectionari danezi, Johannes Rump si Herbert Melbye.
Iulie 2006