In 1880, cand Van Gogh s-a hotarat sa se dedice exclusiv artei, si-a conceput propriul sau program de lucru. Artistul a inteles ca desenul este primul pas in pictura si ca va trebui sa munceasca din greu pentru a se impune in noua sa profesie. Mai multe peisaje prezentand imprejurimile orasului Etten, unde locuia in vara lui 1881, arata cat de repede a progresat artistul in domeniul desenului. Perioada urmatoare il arata pe Van Gogh preocupat sa experimenteze tehnici noi si sa stapaneasca subiecte mai ample. Se arata preocupat mai ales de perspectiva si anatomie. Stilul sau robust din perioada "daneza" arata progresele graduale. In afara desenelor in carbune, mai mult ca o joaca, artistul realizeaza si cateva acuarele in 1882, pentru a-si demonstra simtul culorii. Van Gogh s-a mutat in decembrie 1883 la Nuenen, dupa o scurta perioada petrecuta la Drenthe. Acolo i-a desenat si pictat pe mestesugarii din localitate, prezentand foarte realist conditiile mizere in care acestia lucrau si locuiau. In martie si aprilie 1884 realizeaza cinci peisaje in penita, prost primite de critica si mai ales de piata de arta, desi realizarea lor era cu mult peste medie. Dezamagit, Van Gogh incepe sa realizeze din nou portrete si tablouri de grup, avand ca subiect lumea rurala in care traia: muncitori, tarani, mici negustori. Desi artistul le privea ca simple exercitii, sunt adevarate capodopere ale genului.
In timpul celor doi petrecuti la Paris, Van Gogh s-a axat in principal pe tehnicile de culoare. Abia in 1887 a realizat o noua serie de desene, in principal imagini de pe strazile pariziene. Stilul sau modernist s-a situat pentru o scurta perioada sub influenta artei japoneze, artistul realizand in vara lui 1887 cateva acuarele cu un colorit foarte viu.
Printre lucrarile importante prezente in cadrul expozitiei se numara si desenele realizate la Arles, unde Van Gogh a locuit din februarie 1888. Acestea includ si o serie de peisaje rurale, subiectul care il pasiona pe artist. Dragostea lui Van Gogh pentru lumea satelor franceze este exemplificata si prin cele patru versiuni ale lucrarii "The harvest", sub forma unei acuarele, a unui tablou si a doua copii in penita. La Arles Van Gogh incerca prin lucrarile sale o simbioza intre pictura si desen prin care artistul explora ritmul si coeziunea compozitiei pe diferite teme si suporturi.
La Saint-Remy, unde Van Gogh se internase de bunavoie intr-un sanatoriu, pentru a se trata de o forma de epilepsie, stilul artistului se schimba radical. Desenele din acea perioada il arata in cautarea unui stil aproape decorativ, motivele prezente provenind din universul sanatoriului gazduit intr-o fosta manastire. Van Gogh a facut si experimente de culoare. Pentru mai multe lucrari prezentand gradina sanatoriului Van Gogh a folosit o tehnica speciala: culori de ulei mult diluate si foarte vii, combinate cu un stil de desen neobisnuit.
Pentru o prezentare completa a lui Van Gogh ca desenator, in cadrul expozitiei vor fi prezentate si caietele sale de studii, materiale de desen, schite si ilustratii extrase din corespondenta sa.
04-07-2005
Foto: Vincent Van Gogh, "Iron Bridge"