Stig Lindberg (1916-1982) a fost unul dintre cei mai populari designeri, in special pentru vase de uz casnic, in principal din ceramica, fiind un nume cunoscut oricarui suedez. Dar Lindberg a fost si un cunoscut desenator, ilustratiile sale aflandu-se in paginile celor mai populare carti pentru copii.
Expozitia de la Muzeul National ofera o prezentare a creatiei lui Lindberg ca designer industrial in a doua jumatate a secolului XX, dar este si o abordare artistica a problemei drepturilor de autor si a manierei in care sunt acestea puse in practica astazi.
Stig Lindberg a inceput sa lucreze din 1937, intr-o perioada "de aur" pentru arta industriala suedeza, iar designerul a jucat un rol major in dezvoltarea designului.
Expozitia prezinta atat rolul sau, cat si felul in care industria de profil a rezolvat problemele de copyright si de management al marcilor. In special in anii '50 - '60 Lindberg era liderul incontestabil in domeniul vaselor si obiectelor de uz casnic, accesibile practic oricui datorita pretului scazut si cu design atragator. Astazi, piesele din acea perioada sunt foarte apreciate si cautate de colectionari.
Drepturile de autor au constituit inca de atunci un subiect sensibil, iar expozitia incearca sa raspunda la o veche intrebare : in ce masura protejarea drepturilor de autor duce la limitarea impulsului artistic ? Este dreptul de autor in interesul tuturor artistilor ?
In total sunt expuse peste 300 de piese, din colectiile muzeului sau imprumutate din alte muzee si galerii, intre care faimoasele seturi de masa Bersa, Spisa Ribb si Terma, precum si textile, ilustratii, sticla, plastic si multe altele.
Octombrie