Stefan Szonyi (1913-1967), nascut la Banloc, s-a format ca artist la Lugoj, Timisoara si Paris. Dupa al doilea razboi mondial, se stabileste la Bucuresti, unde se va afirma ca un pictor de nivel national si international. In anul 1966 revine in urbea de pe Bega cu proiectul mozaicului pentru Universitate.
Anul acesta se implinesc 50 de ani de la disparitia artistului, motiv pentru care Muzeul de Arta Timisoara a pregatit o expozitie care reaminteste parcursul artistic al pictorului, marturie a unei traiectorii umane si artistice fascinante.
“Stefan Szonyi este unul dintre artistii celebri ai Romaniei care s-au format si s-au afirmat in mediul social-cultural al Timisoarei interbelice. Pentru cei ce vor sa inteleaga opera sa este de dorit s-o contextualizeze, mai precis s-o asocieze atmosferei sociale si intelectuale a unui oras care in preajma celui dintai razboi mondial si mult timp dupa aceea a fost considerat singurul experiment reusit al politicilor iluministe ale Europei Centrale. In biografia, educatia, gandirea si arta lui Szonyi se regasesc mostenirile multiplu codate ale Mitteleuropei. Adica, tot ceea ce a dat un contur si o identitate inconfundabile Banatului Timisoarei” – Victor Neumann, directorul Muzeului de Arta Timisoara.
“Sper ca aceasta expozitie sa reprezinte o ocazie pentru ca publicul iubitor de arta sa aprecieze şi sa resitueze creatia lui Stefan Szonyi, sa redescopere simbioza intre perfectiunea arhitecturii operelor sale – adesea adevarate parabole interesant de descifrat – şi substratul lor filozofic sau social” – Anca Szonyi Thomas, fiica artistului si curatoarea expozitiei.
Expozitia de la Muzeul de Arta din Timisoara poate fi vizitata din 12 decembrie 2017 pana in 20 februarie 2018, de marti pana duminica, intre orele 10,00-18,00.