Sebastian Wickeroth (n. 1977) este un tinar artist din Duesseldorf, aflat in rezidenţă la Palatul Mogoăoaia in lunile octombrie-noiembrie 2008. Schimbul de artisti intre Centrul Cultural Palatul Mogoşoaia şi Kulturamt Duesseldorf este un program de colaborare culturală de lungă durată intre cele două instituţii, demarat in 2007. Dumitru Gorzo a fost ciştigătorul primei rezidenţe de două luni la Duesseldorf, iar Klara Adam al aceleia de la Palatul Mogoşoaia. În acest an, tinara artistă Ana Bănică a fost ciştigatoarea rezidenţei in Germania, care se deruleaza tot in perioada octombrie-noiembrie. Incepind din 2009 schimbul anual de artiti intre cele institutii se va extinde la cite doi artisti de fiecare parte.
Lui Sebastian Wickeroth i se potriveste poate cel mai bine notiunea de practică artistică. Nonfigurative şi refractare la simbolism, lucrările sale pseudo-minimaliste articulează inspirat spaţiul galeriilor, ca nişte construcţii efemere, proaspete şi nete.
Numai că în loc să amenajeze plăcut sau neutru mediul ambiant, obiectele şi instalaţiile lui Wickeroth deranjează subtil şi perfid spaţiul, insinuînd nesiguranţa acolo unde totul părea clar şi neproblematic. El crează continuităţi sau discontinuităţi nebănuite, ruperi de ritm neaşteptate în curgerea molcomă a unor pereţi aparenţi ce se dovedesc nesiguri, înşelatori, surpaţi la bază, adevărate capcane în care sînt prinse aşteptările noastre de a avea de-a face cu lucruri şi lucrări curgătoare, line, complete . Obiectele lui Sebastian Wickeroth fracturează coeziunea facilă a lumii, impusă de prejudecăţile noastre percepţive, cele care ne fac să proiectăm întreguri acolo unde ele nu se află. Calme şi simple, străine de orice retorică politică, instalaţiile sale au însă un acut simţ critic, atrăgînd atentia asupra faptului că uneori si cele mai impecabile constructe pot să aibă o bază fragilă, macinată.
Sebastian Wickeroth este un exponent exemplar al unei acute reprezentari contemporane a incertitudinii, a imperfectiunii şi nesigurantei ce sapă baza alcatuirilor atit de solide si de impresionante ale timpului noastru.
Erwin Kessler
Comunicat
Noiembrie 2008