Phoenix Art Museum prezinta pana pe 6 mai 2007 o ampla expozitie dedicata artei olandeze si in special personalitatii si operei lui Rembrandt, sub titlul "Rembrandt si perioada de aur a artei olandeze". Organizatorii au ales 14 lucrari ale marelui maestru, alaturi de alte 76 realizate de artisti din epoca sa, pentur a prezenta atat evolutia si schimbarile din stilul lui Rembrandt, cat mai ales atmosfera si ideile din arta olandeza a vremii.
Una dintre piesele de rezistenta ale expozitie este lucrarea "Autoportret ca Apostolul Paul". O alta lucrare foarte rara este gravura "Jan Six", datand din 1647, in spatele careia sta si o frumoasa poveste. Jan Six (1618 - 1700) era un bun prieten al artistului, dar in egala masura si unul dintre sustinatorii financiari ai acestuia. Provenea dintr-o veche familie hughenota, care plecase din Franta la sfarsitul secolului XVI, stabilindu-se in Amsterdam, unde castigase o frumoasa avere din afaceri cu textile. Six a condus afacerile familiei pentru ceva timp, pana cand a renuntat si a devenit burgmeister al orasului Amsterdam in 1691. |
Pasionat de arta si poezie, Six facea parte si din asa-numitul Muiderkring (cercul Murden), grupare ce il avea ca lider pe Pieter Corneliszoon Hooft. Six a publicat la randul sau mai multe volume de poezie si teatru, devenind si un reputat colectionar, atras mai ales de sculptura antica, dar si de tablourile maestrilor italieni si olandezi si in special de cele realizate de Rembrandt. Cu toate acestea cei doi au fost foarte buni prieteni, Six incercand mereu sa il sprijine pe artist, iar acesta i-a multumit realizand cateva gravuri pentru cartile acestuia. Portretul prezentat in expozitie se afla si astazi in posesia unuia dintre descendentii familiei, ce poarta tot numele de Jan Six.
Astazi, Rembrandt este cunoscut mai ales pentru compozitiile sale mitologice si religioase, dar si pentru autoportretele sale. In vremea sa insa era apreciat mai curand pentru gravurile sale, foarte populare, marcate de incarcatura dramatica a epocii, cu un realism puternic, dar natural si inedite jocuri de umbre si lumini. Daca unii dintre contemporanii sai preferau sa realizeze compozitii detaliate si elegante pentru nobilii bogati din Olanda, Rembrandt a jucat in buna masura rolul unui iconoclast, interesat mai curand de redarea esentei interioare a personajelor, de felul in care gandeau acestea. Si in autoportrete foloseste aceeasi abordare introspecta si sincera, oferind privitorului adevaratul Rembrandt, si nu doar o imagine conventionala.
Phoenix Art Museum s-a deschis in 1959, fiind astazi unul dintre cele mai importante muzee din SUA, cu o bogata colectie ce include zeci de mii de piese deosebite, de la operele marilor maestri ai trecutului la compozitii ale artistilor moderni si contemporani.
Ianuarie 2007