Marţi, 23 aprilie a.c., la orele 18,00 în „Noua Galerie” a Institutului Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia, va avea loc vernisajul expoziţiei „Himere simbolice” a Paulei Tudor, care îl are în rol de curator pe renumitul critic de artă, prof. Grigore Arbore Popescu.
„Picturile cele mai recente ale Paulei Tudor, adică cele realizate în ultimii doi-trei ani, cu toate că sunt marcate de aceeaşi sensibilitate pentru peisaj şi de aceeaşi delicateţe de odinioară în trasarea contururilor şi a formelor obiectelor sau a fiinţelor, au o încărcătură expresivă diferită, comunică emoţii şi invită la meditaţie.”
Paula Tudor este absolventă a Academiei Naționale de Artă „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti - promoţia 1974, unde s-a format cu pictorul şi profesorul Traian Brădean. Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România din 1994. Operele sale se regăsesc în colecţii private din Romania, USA, Japonia, Franţa, Italia, Germania, Grecia, Suedia, Belgia, Turcia, Siria, Israel. Din 1983 şi până în prezent a expus în numeroase spaţii expoziţionale: “Galeriile de Artă ale Municipiului Bucureşti”, Senat, “Căminul Artei”, sediul ONU, Galeria Orizont, “Şcoala Româno-Americană”, “Centrul Militar Naţional”, “World Trade Center”, “Salonul Municipal”, Librăria “Mihai Eminescu”, “Salla Dalles”. Picturile Paulei Tudor sunt reproduse pe copertele unor volume importante din cultura română: Titu Maiorescu, “Critice” - editura Minerva, Bucureşti 1989; Lucian Blaga, “Zări şi etape”- editura Minerva, Bucureşti 1989; George Topârceanu, “Balade vesele şi triste” - editura Minerva Bucureşti 1992; Aron Cotrus, “Peste prăpăstii de potrivnicie” - editura Biblioteca pentru toţi”, Bucureşti 1995.
Grigore Arbore Popescu ocupă, din 1995, funcţia de director tehnologic al Centrului Naţional al Cercetării din Italia în cadrul Institutului de Studii Marine din Veneţia. Este absolvent de Istorie Antică şi Arheologie (Universitatea Bucureşti, 1965), Istoria şi Teoria Artei (Institutul Universitar de Arte Plastice, Bucureşti, 1970). A obţinut doctoratul în Istoria Artei (diplomă de perfecţionare) cu Magna cum laudae la Scuola Normale Superiore din Pisa (1975) şi al Universităţii Bucureşti (1980). Între 1991-1995 a fost expert al Centrului Naţional al Cercetării din Italia pentru activitatea de programare şi de coordonare în vederea consolidării raporturilor de colaborare ştiinţifică şi tehnologică cu ţările Europei Centrale şi de Est.
Expoziţia este realizată cu sprijinul Institutului Cultural Român în colaborare cu Accademia di Romania din Roma şi va rămâne deschisă până pe 17 mai a.c.
INSTITUTUL ROMÂN DE CULTURĂ ŞI CERCETARE UMANISTICĂ - Venetia
Aprilie 2013