Napoleon al III-lea s-a intors in Principatele Romane, dupa un sejur de succes la Compiegne. O parte din lucrarile prezentate publicului francez in expozitia Napoleon al III-lea si Principatele Romane, deschisa la Muzeul National al Castelului de la Compiegne in perioada 20 martie - 29 iunie, au revenit in tara impreuna cu un bilant favorabil: peste 40.000 de vizitatori. Restul pieselor s-au intors in cele 19 institutii franceze care le-au imprumutat.
Expozitia a fost organizata de MNAR in colaborare cu Muzeul National al Castelului de la Compiegne, Reuniunea Muzeelor Nationale din Franta (RMN), Ambasada Frantei in Romania si Institutul Francez din Bucuresti. A fost deschisa si la Bucuresti in perioada octombrie 2008 - februarie 2009.
Considerata de criticii francezi "remarcabil documentata", expozitia a avut marele merit de a infatisa publicului francez istoria genezei statului roman - unul dintre "cele mai francofone si francofile" state europene - dar si de a recupera, in ochii conationalilor sai, personalitatea imparatului Napoleon al III-lea, personaj istoric controversat, ale carui infrangeri in Razboiul Franco-Prusac din 1870 i-au adus o reputatie "putin glorioasa". Ilustrand rolul important jucat de Napoleon al III lea in constituirea statului national roman, expozitia a reamintit publicului francez implicarea imparatului in promovarea principiului unitatii nationale in Europa.
Dincolo de aspectul documentar si istoric, publicul francez a apreciat calitatea productiilor artistice prezente in expozitie. Alaturi de documentele si fotografiile expuse s-au aflat numeroase piese de arta plastica si decorativa - marturie a schimburilor culturale consistente dintre Franta si Principatele Romane. Cele mai admirate au fost panzele lui Aman si Grigorescu - expuse in paralel cu ale maestrilor francezi Moreau, Millet, Sisley sau Monet - si Tezaurul de la Pietroasa. Criticii au salutat prezenta in expozitie a portretului doctorului George Bellu, pictat de Nicolae Grigorescu si imprumutat de la Muzeul Marmottan Monet din Paris. Portretul a fost expus alaturi de faimoasa lucrare a lui Monet Strada din Montorgueil ce provine din colectia lui Bellu, unul din primii colectionari ai impresionistilor si prieten al lui Monet. In urma expozitiei ramane un catalog consistent, ce reuneste un ansamblu de articole bine documentate si ilustratii ale tuturor operelor expuse insotite de explicatii.
In Romania este disponibila doar varianta in limba romana (pret 90 lei), in timp ce editia in limba franceza se gaseste de vanzare online si in librariile RMN (pret 49 euro). Mai multe detalii despre expozitie sunt disponibile in comunicatul de presa atasat.