Muzeul Arken de Arta Moderna din Danemarca a deschis expozitia "Chagall's World of Love" (Lumea Iubirii la Chagall), care isi va primi vizitatorii pana pe 15 ianuarie 2006.
Cele peste 180 de tablouri expuse ofera o perspectiva unica asupra geniului acestui artist ale carui picturi poetice uneau culturi si religii. Manifestarea are loc in urma colaborarii dintre muzeu si nepoata lui Chagall, Meret Meyer.
Potrivit misticii iudaice, lumea si-a inceput existenta ca un vas in care Dumnezeu si-a turnat iubirea, pana in punctul in care vasul a pleznit si s-a spart in milioane de fragmente, din cauza ca iubirea divina nu a putut sa fie cuprinsa de lume. De aceea chiar si cea mai neinsemnata parte a lumii are o frantura din iubirea divina, aceasta facand ca intreaga existenta, in intregul si in partile ei, sa fie poetica, magica si divina.
Marc Chagall (1897-1985) transmite acest mesaj, profund marcat de misticismul ebraic. Desi lumea in care el a creat era departe de ideal, chiar si pentru viziunea lui Chagall. Cu toate acestea, bazandu-se pe originea sa mistica si culturala, viata si cariera artistica, Chagall a reusit sa transmita prin tablourile sale un mesaj esential: dincolo de diferente, exista ceva care uneste oamenii, dandu-le speranta - iubirea.
Artistul considera iubirea, in oricare dintre ipostazele sale, ca fiind factorul divin si universal al vietii.
Nascut intr-un cartier sarac din Vitebsk, a fost atat de increzator in menirea sa de pictor incat in 1911 a ales sa emigreze in Franta. Cu toate acestea, izbucnirea primului razboi mondial il forteaza sa se intoarca la Vitebsk, unde se casatoreste cu Bella, femeia care va fi iubirea vietii lui. In 1924 reuseste sa se intoarca in Franta, pe care o va parasi din nou in 1941, de teama sa nu fie deportat intr-un lagar de concentrare.
Ajunge in America, unde ramane pana in 1947, cand se intoarce pentru a treia oara in Franta, unde ramane pana la sfarsitul vietii. Abia in 1973 Chagall va face o scurta vizita in Rusia, fara a mai apuca sa revada si orasul sau natal, Vitebsk. In ciuda greutatilor prin care a trecut, Chagall nu a renuntat niciodata sa exprime prin arta sa simpla bucurie de a trai si frumusetea lumii.
Expozitia arata cum Chagall a incercat sa imbine in tablourile sale diversitatea culturilor, din punct de vedere religios si istoric. Printre subiectele reproduse se numara scene din viata cotidiana din Vitebsk, scene biblice din Vechiul si Noul Testament, artisti de circ si muzicanti, ilustratii pentru Fabulele lui la Fontaine, 1001 de Nopti, idei de picturi pentru sinagogi, biserici catolice si alte institutii. Sunt expuse peste 180 de lucrari semnate
Chagall, prezentand intreaga cariera artistica a acestuia - 40 de picturi, guase si desene, precum si 150 de litografii, schite si sculpturi, alcatuind o imagine exclusiva si completa a lumii artistice create de Chagall. Lucrarile provin din mari muzee din Europa.
14-10-2005
Imagine: Marc Chagall, "Nu au-dessus de Vitebsk"