O mare parte din impresionante peisaje de mari dimensiuni, realizate de John Constable, unele dintre cele mai cunoscute si reprezentative din arta engleza, este prezentata in cadrul unei expozitii retrospective la National Gallery of Art din Washington. In afara peisajelor publicul va avea ocazia sa vada si numeroase schite, de dimensiuni similare, expuse pentru prima oara intr-un muzeu de la moartea artistului.
In total sunt prezentate 55 de peisaje, atat picturi in ulei cat si desene, compozitii de dimensiuni impresionante - majoritatea au aproape doi metri - alaturi de un portret in creion si o serie de lucrari ilustrand regiunea de langa Raul Stour, in Suffolk, zona cunoscuta astazi si sub numele de "Tinutul Constable", pentru ca artistul prefera sa lucreze acolo. Organizatorii incearca nu doar sa readuca in atentia publicului arta unui maestru englez, ci si sa ofere raspunsul la o intrebare simpla : de ce a realizat Constable peisaje de dimensiuni apreciabile ?
Fascinat de ideea unor peisaje grandioase, care sa impresioneze nu doar prin frumusete ci si prin dimensiuni, Constable a decis ca pentru a ajunge la aceste rezultate are nevoie de o perioada intermediara, care sa il ajute sa se detaseze de micile studii in ulei si sa lucreze intr-un stil aproape monumental. A lucrat astfel pas cu pas, reusind sa creeze tablouri impresionante din toate punctele de vedere, care ofera privitorului sansa de a descoperi panorame ample, bogate in detalii si minutios realizate.
John Constable s-a nascut in 1776 in in East Bergholt, intr-o familie bogata. Tatal sau, Golding Constable, era un cunoscut si instarit morar local, care avea mai multe mori de apa in Flatford si Dedham si o moara de vant la East Bergholt. Viitorul pictor a facut scoala la Lavenham, apoi s-a mutat la Grammar School in Dedham. La varsta de 19 ani, cand incepe sa viziteze micile pravalii ale anticarilor din zona, se gandeste sa ia cursuri de pictura si desen. Se inscrie in 1799 la Academia Regala si pentru urmatorul deceniu va lucra din greu, realizand in special copii dupa lucrari in voga si portrete, dezvoltandu-si treptat un stil propriu, caracterizat prin precizie si atentia acordata detaliilor.
In jurul varstei de 30 de ani se indragosteste de Maria Bicknell, nepoata Rectorului din East Bergholt. Din pacate acesta nu a fost de acord ca Maria sa se casatoreasca atat de tanara cu un artist sarac si aparent fara vreun viitor, asa ca legatura celor doi s-a limitat la schimburi de scrisori si cateva intalniri ocazionale. Schimbarea mult dorita s-a produs abia dupa moartea tatalui artistului, cand John Constable a mostenit o avere deloc neglijabila. John si Maria s-au casatorit in 1816, stabilindu-se in Hampstead. Vor avea sapte copii, dar Maria, tot mai bolnava, va muri in 1828. A fost nu doar sfarsitul casniciei lui Constable, dar si finalul celei mai productive perioade artistice din cariera sa. Influenta si rolul jucat de sotie nu pot fi neglijate, caci dupa aceea Constable a lucrat tot mai putin, fara energia prolifica a acelor ani.
Constable a realizat un numar impresionant de lucrari - tablouri, schite si desene - multe fiind peisaje inspirate de "Tinutul Constable", fiind considerat astazi unul dintre cei mai importanti pictori peisagisti din istoria artei.
Octombrie 2006