Joachim Patinir este un nume putin cunoscut chiar si specialistilor, si cu atat mai putin publicului interesat de arta, desi rolul sau in istoria picturii este crucial, artistul fiind considerat "parintele" peisajului. Acest artist flamand de secol XVI, contemporan cu Bosch, a fost pe nedrept uitat, in ciuda lucrarilor sale complexe, realizate intr-o maniera personala, care imbina poezia peisajului si misterul detaliilor. In parte aceasta uitare se datoreaza faptului ca Patinir a fost un artist putin prolific, iar dintre lucrarile sale s-au pastrat mai putin de 30, raspandite prin colectiile muzeelor si prea putin in cele particulare. Asa ca studierea vietii si creatiilor lui Patinir a fost pentru mult timp o misiune dificila.
Museo del Prado din Madrid incearca sa readuca in atentia publicului si istoricilor de arta personalitatea acestui pictor, organizand in perioada 3 iulie - 7 octombrie 2007 o ampla expozitie intitulata "Patinir si inventarea peisajului", o initiativa laudabila si necesara.
Curatorii expozitiei au selectat in total 49 de lucrari, 22 de Patinir (din cele 29 atribuite artistului), restul (lucrari pe panza si hartie) apartinand celor mai importanti predecesori si succesori, pentru a demonstra influentele si temele care l-au preocupat pe pictor, dar si rolul jucat de acesta in evolutia picturii in epoca sa si mai tarziu. Organizatorii vor publica si un impresionant catalog al lucrarilor identificate ale artistului, sperand ca acesta va deveni sursa de referinta pentru cei care vor sa afle totul despre Joachim Patinir.
Pana acum se cunosc putine detalii despre viata lui Patinir, putinele lucrari pastrate demonstrand ca a fost un artist original, cu o viziune poetica si idealizata a peisajelor. Lucrarile sale au aparut rar in cataloagele licitatiilor internationale, majoritatea gasindu-se in colectiile muzeelor. Sase din tablourile prezentate la expozitia de la Museo del Prado provin din depozitele unor muzee spaniole, restul fiind imprumutate de la muzee si galerii din intreaga lume.
Foto : cgfa.sunsite.dk
Iunie 2007