EXPOZITIA TABLOUL, CE NU DE OM FU PLASMUIT. ICOANELE LUI JERZY NOWOSIELSKI SI ARHETIPURI
Vernisaj: miercuri, 10 octombrie, ora 18.00
Muzeul National Cotroceni (Bd. Geniului nr.1, Bucuresti)
Institutul Polonez din Bucuresti prezinta miercuri, 10 octombrie, ora 18.00, vernisajul expozitiei Tabloul, ce nu de om fu plasmuit. Icoanele lui Jerzy Nowosielski si Arhetipuri deschisa la Muzeul National Cotroceni din Bucuresti (Bd. Geniului nr. 1)
Din initiativa Institutului Polonez, sub inaltul patronaj al Presedintelui Romaniei, domnul Traian Basescu, Muzeul National Cotroceni gazduieste expozitia de exceptionala valoare intitulata Tabloul, ce nu de om fu plasmuit. Icoanele lui Jerzy Nowosielski si Arhetipuri.
Realizata de Galeria de Arta "Castelul Principilor" din Walbrzych, Polonia, expozitia prezinta operele lui Jerzy Nowosielski pe fundalul traditiei picturii de icoane si al culturii occidentale. Ideea expozitiei, apartinand artistului Michal Bogucki, vizeaza tema icoanei prezentata intr-un mod novator, cu evidentierea unor premise comune tematice si teologice, din epoca Bizantului pana in contemporaneitate.
Jerzy Nowosielski (n. 1923, Cracovia) este unul dintre cei mai remarcabili artisti plastici polonezi contemporani. Pictor, profesor la Academia de Arte Frumoase din Cracovia, numele sau se leaga de grupul tinerilor plasticieni format candva in jurul lui Tadeusz Kantor. Opera sa, sustin unii, oscileaza intre pictura religioasa si cea traditional avangardista, intre figurativ si abstractie. Dar fascinatia sa dintotdeauna pentru icoana ruseasca, trasatura definitorie a artistului, o tradeaza creatiile sale artistice complexe, atat plastice (tablouri, desene) cat si arhitectonice.
Expozitia oferita publicului romanesc ilustreaza evolutia a douasprezece tipuri iconografice, alese pe baza celor mai de pret icoane vechi (scoala din Volinia cu influente grecesti foarte puternice, atelierele din Galitia precum si icoane din regiunea rutenilor) aflate in colectiile mai multor muzee din Polonia si Ucraina. Sunt de asemenea prezentate mozaicuri de la Biserica "Sf. Sofia" din Kiev precum si fresce originale de la Lavra Pecerska din Kiev - in total aprox. 120 lucrari, dintre care 32-35 ale lui Nowosielski.
Expozitia va fi deschisa publicului pana la 10 noiembrie 2007, dupa
urmatorul program: marti-duminica, orele 9.30-17.30.
INSTITUTUL POLONEZ
str. Alexandru Constantinescu 46-48, ap. 1, 011474 Bucuresti
tel. 00 40 21 224 45 56; fax. 00 40 21 224 56 93
Octombrie 2007