IOANA ȘETRAN, ceramistă de marcă, prezentă de-a lungul a peste patru decenii de activitate în zeci de selecții europene ca și în principalele expoziții naționale de arte decorative, recompensată cu ordine și distincții, dar și cu achiziții în mari muzee ale porțelanului din Europa, debutează cu o personală, abia la zenitul carierei artistice, adică la virsta certitudinilor.
Expoziția ei de la palatul Mogoșoaia (2 sept.- 10 oct. 2007) se constituie, așadar, într-un adevărat eveniment al obștii ceramiștilor români.
Microcosm, expunerea de sub bolțile brâncovenești, reunește pentru public creația în porțelan din ultimele decenii, circa 80 de piese mici, vietăți și plauri inspirate din mica lume ascunsă sub desiș de frunze sau plutind liberă pe luciu de ape. Este o lume reală și imaginată în același timp, ca o perpetuă situare în timpurile mitice, fertile și pure ale Genezei.
Albeața porțelanului translucid, ars la peste 1200 de grade Celsius, transfigurează dalb o microfaună imaginară dar perfect verosimilă, o lume fragilă și pură de vietăți și plante mici privite cu tandrețe și înlegere. Poate că este în acest Microcosm și o metaforă, vrând să arate cum am putea apărea, într-un sfîrșit, în fața Creatorului, fragili și mici, descoperiți și dezarmați cu totul, în ciuda redutabilelor arme (cleștii, otrava, antenele și coarnele) poporului de libelule și rădaște al Ioanei Șetran. |
Gestul artistei care articulează la nesfîrșit, mereu în chip organic, o suplă geometrie a naturii nu vizează niciodată alcătuiri complicate, ori semeț arcimboldiene, ci se menține în ordinea perenă a firii, ca o laudă, sau întocmai ca o ofrandă, pe care, într-un perpetuu act de smerenie, artista, ea însăși, un om exemplar, îl aduce Vieții însăși, firescului ei umil și abia văzut. Pentru că este peren, omniprezent și mărunt, ascuns sub desime de frunze și fapte.
Vernisaj: duminică, 2 septembrie 2007, ora 19,oo, la galeria Lapidarium a Palatului Mogoșoaia. Expozitia va fi prezentata de criticul de arta Aurelia Mocanu.
Septembrie 2007