Pictura lui Horea Patina este profund religioasa prin traire. Marturie este i faptul ca n timp materialitatea, cromatica lui s-a apropiat tot mai mult de ceea ce am putea numi lumina alba a spiritului. Gradinile lui par a fi imaginea pe care ncercam sa o avem despre gradina raiului, stapnite de linitea i lumina netulburata a veniciei. Ceea ce el ne propune este o imagine a Edenului, descoperit n lumea noastra pamnteana.
Muli, dupa ce vor citi aceste rnduri i vor privi lucrarile lui Horea Patina vor trage concluzia imediata a catalogarii lui n sfera picturii post-impresioniste. Lucrurile ar putea ramne n acest stadiu, din punctul de vedere al tehnicilor picturalitaii, daca nu ne-am ngadui ragazul suficient de a le privi cu un al "treilea ochi", cel al privirii interioare. Din aceasta perspectiva, nu este lipsita de interes una dintre marturiile pictorului despre arta sa: : "Stau n atelier i lucrez. Privesc la lucrul meu ca un gradinar la gradina lui. Strmtoarea paletei de culori cu infinite posibilitati ma face sa ma simt n largul meu. Nu este o noutate ceea ce fac, dar este o noutate pentru mine. Desenez pentru ca s-a mai desenat. Observ. Pornesc de la observaie. Atta frumusee, folos i rost n jur. Plin este cerul i pamntul. Te bucura".
ntr-un asemenea context, lucrul pictorului nu urmareste redarea imediatului, ci, prin intermediul "hainei purtatoare" el deschide drumul, pe care fiecare l strabate n felul sau, spre dimensiunea nemasurata a nelegerii, a felului n care lucrurile rodesc, a adncimii nevazutului prin vazut. Este un exerciiu spiritual asupra caruia Horea Patina se concentreaza, un tip de rugaciune nalata lucrarii dumnezeieti, la care ne invita sa fim partai, sa o cunoatem ntr-o expoziie deschisa, ncepnd de miercuri, 13 septembrie orele 18,30 la Palatul Brncovenesc de la Mogooaia.