Expoziția:Grigorescu, pictor al naturii (1838-1907)
Vernisaj: 25 octombrie, orele 18.30
Durata: 26 octombrie 2007 - 30 martie 2008
Locul: Muzeul Național de Artă al României, Calea Victoriei 49-53, Corp Știrbei
Telefon: 314.81.19, 313.30.30
Program de vizitare: miercuri - duminică, 10.00- 18.00
Gratuit: prima miercuri din fiecare lună
Muzeul Național de Artă al României prezinta joi, 25 octombrie 2007, orele 18.30 vernisajul expoziției Grigorescu, pictor al naturii, una din cele mai mari expoziții retrospective ale artistului organizate în ultimele decenii.
Cu ocazia comemorării a 100 de ani de la moartea pictorului Nicolae Grigorescu, manifestarea de față oferă publicului o selecție substanțială bazată exclusiv pe opere din colecțiile MNAR, care deține cel mai bogat fond patrimonial Grigorescu.
În expunere sunt prezentate 230 de lucrări de pictură și grafică având ca temă peisajul, domeniu în care artistul român a excelat și care reprezintă o componentă semnificativă a operei sale. Propunându-și să înfățișeze vocația de peisagist a lui Grigorescu, expoziția dezvăluie evoluția artistică a marelui pictor, prin includerea unor lucrări ce acoperă toate perioadele sale de creație. Deși Grigorescu a beneficiat în mod constant de recunoașterea posterității, lucru dovedit de succesul expozițiilor organizate de-a lungul timpului, opera lui este un subiect departe de a fi epuizat.
Publicul are ocazia să redescopere atât lucrări celebre precum Toamna la Fontainebleau, Andreescu la Barbizon, Țăranca franceză în vie, Roșiorul, Studiu pentru atacul de la Smârdan, Fete lucrând la poartă, cât și unele mai puțin cunoscute, cum ar fi lucrarea Prințul Carol trecând în revistă prizonierii turci, realizată într-o cromatică monocromă, sugerând fotografia.
După debutul său în țară ca pictor de biserici, Nicolae Grigorescu reușește într-un timp uimitor de scurt un salt extraordinar în direcția sincronizării cu arta occidentală. În Franța, lucrând în ambianța Școlii de la Barbizon alături de mari pictori ai epocii precum Corot, Millet sau Courbet, artistul român găsește mediul prielnic dezvoltării sale, îmbinând într-un stil original realismul Școlii de la Barbizon cu impresionismul și, într-o ultimă fază, cu elemente simboliste.
Marile expoziții retrospective dedicate în ultimii ani picturii de plein air - cum ar fi de exemplu Fields of Dreams. Pantings from the French School of Barbizon deschisă în 2006 la New York sau Plein Air: De Haagse School en de School van Barbizon, organizată anul acesta la Haga demonstrează un interes crescând și o revalorizare a momentelor artistice consumate începând cu a doua jumătate a secolului al XIX-lea. În aceeași serie de evenimente se înscrie și expoziția Grigorescu, pictor al naturii, demersul de față urmărind să dezvăluie noi aspecte ale activității artistului și conexiuni inedite cu arta europeană.
După ce anul trecut a organizat în Franța expoziția Nicolae Grigorescu (1838-1907) - Itineraire d'un peintre roumain de l'ecole de Barbizon a l'impressionnisme, găzduită de Musee des Beaux-Arts din Agen și de Musee departemental de l'Ecole de Barbizon, Muzeul Național de Artă al României propune acum publicului o reîntâlnire cu unul dintre cei mai iubiți pictori români a cărui operă își păstrează farmecul și fascinația pe care o avea acum un veac.
Expoziția Grigorescu, pictor al naturii este însoțită de un album bilingv, român-francez, ce conține reproduceri ale tuturor lucrărilor prezentate, realizat grație generozității BRD - Groupe Societe Generale.
Octombrie 2007