Dupa aproape 20 de ani de la ultima expozitie importanta dedicata operei lui Stubbs, National Gallery din Londra prezinta un vernisaj dedicat exclusiv subiectului preferat al artistului: caii. Centrul de atractie este tabloul "Whistlejacket", realizat de Stubbs in 1762. Cu aspectul sau eroic si realizarea uluitor de asemanatoare cu realitatea este una dintre cele mai reusite creatii ale pictorului, confirmandu-i reputatia ca cel mai bun creator de picturi infatisand cai din istoria artei.
Stubb era cu adevarat fascinat de cai, incercand sa le reproduca si inteleaga cat mai bine aspectul. Marturie stau schitele anatomice si desenele pe care lea realizat intre 1756-1758. Au fost primele studii anatomice de cai publicate din secolul XVI, fiind realizate dupa studierea atenta a disectiilor facute de Stubbs personal la o ferma din Horkstow.
In 1758, la varsta de 34 de ani, Stubbs s-a mutat la Londra in speranta ca aceste studii anatomice il vor ajuta sa dobandeasca recunoasterea artistica. Pana atunci se descurcase cu greu in nordul Angliei, unde isi oferea serviciile ca portretist si anatomist. Castigurile erau insuficiente pentru o viata decenta. Mutarea la Londra l-a ajutat sa faca un nou pas in cariera, pictorul avand sansa de a-l intalni pe marchizul de Rockingham, care va juca un rol esential in succesul lui Stubbsa in societatea londoneza. Prin intermediul lui, Stubbs a putut sa atraga atentia mai multor nobili bogati si influenti. Ulterior, Stubbs se va bucura si de sprijinul Printului de Wales, care i-a comandat 14 tablouri avand ca subiect pasiunile sportive ale printului. Secolul XVIII a fost varsta de aur pentru cursele din Anglia, fiind folositi cai din ce in ce mai rapizi si mai puternici, iar castigurile crescand tot mai mult, atat pentru crescatori cat si pentru cei care pariau.
Tablourile realizate de Stubbs infatisand curse de cai sau grajduri au fost comandate sau cumparate de unii dintre cei mai boati proprietari de cai, care vedeau in creatiile lui Stubbs un omagiu adus curselor din Anglia. Tablourile ecvestre erau o expresie a mandriei de a detine un cal medaliat si invingator in curse. Expozitia include 14 tablouri din colectii particulare din Anglia si SUA, unul dintre ele "Brood Mares and Foals", realizat in 1767-1768 fiind prezentat ultima oara publicului in secolul XVIII. Vernisajul prezinta 32 de lucrari pe hartie si 35 de tablouri. Tema cailor a fost aleasa de Stubbs ca un raspuns la teoria "sublimului" sugerata de Edmund Burke in 1759. Acesta considera ca arta trebuie sa prezinte atat uratul cat si frumosul, idee care l-a fascinat pe Stubbs.
1-07-2005
Foto : George Stubbs, "Mares and Foals in a Landscape"