Expozitia, care va fi la dispozitia publicului in perioada 10-30 octombrie 2016, se va deschide cu un cuvant de salut al Prof. univ. dr. Rudolf Dinu (Directorul Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia), urmat de interventia Arh. Dr. Paolo Tomasella (Istituto Regionale per il Patrimonio Culturale del Friuli Venezia Giulia), curatorul expozitiei, care va sustine o scurta prelegere cu tema «Pietro Adotti, un antreprenor friulan promotor al modernitatii in peisajul urban al Vechiului Regat».
Pietro Adotti (1872-1934), originar din Artegna (Friuli, Italia), a emigrat in Romania in 1894, lucrand pe santierele de constructii din Vechiul Regat alaturi de cei trei frati ai sai. A capatat experienta in constructia de edificii publice si private la Bad Gastein, in Austria, unde a activat pana in 1902, cand a revenit la Bucuresti si a fondat o companie de constructii. Societatea sa a edificat in capitala, in subantrepriza, biserica Sf. Nicolae Vladica, construita in rastimpul 1902-1904. Compania lui Adotti a efectuat lucrari indeosebi la Craiova si Calafat. In portul dunarean, aflat in plina dezvoltare dupa constructia caii ferate ce il lega de Craiova, compania lui Adotti a ridicat o serie de edificii publice si private ce au contribuit la modernizarea urbei: rezidenta I. S. Dragulescu, actualul sediu al Primariei Calafat, Hotelul «Marincu», Vila Stefan Ionita Marincu (actualul Muzeu de Arta si Etnografie). Rezidenta familiei marelui proprietar Stefan Ionita Marincu a fost edificata in perioada 1904-1907, dupa planurile arhitectului francez Paul Gottereau, care a colaborat cu arhitectul roman, de origine polona, Constantin Rogalski. Este un maiestuos edificiu in stil eclectic francez, cu aspecte de Neobaroc si Rococo, unul dintre monumentele de arhitectura cele mai reprezentative din perioada modernizarii Vechiului Regat. Tot la Calafat, compania lui Adotti a construit Liceul «Ferdinand I» (1912-1914), Vila Eracle Marincu (1911-1913) si biserica Sf. Nicolae. Compania lui Pietro Adotti a intreprins lucrari de constructie de infrastructura si edificii publice si private la Craiova, in vreme ce in multe localitati rurale din judetul Dolj a ridicat lacase de cult. Printre altele, compania lui Adotti a construit in Craiova scoala primara a comunitatii ebraice, Scoala de Arte si Meserii si Casele Dianu.
Expozitia va pune in lumina, printr-o inspirata selectie de imagini de epoca (fotografii, carte postala, documente, planimetrii), insotite de explicatii lamuritoare in limba italiana, transformarile urbanistice din Calafat si Craiova din primul deceniu al secolului XX: modernizarea infrastructurii si construirea unor edificii publice si private emblematice pentru cele doua orase. Documentarea expozitiei a fost realizata de Arh. Dr. Paolo Tomasella, cu colaborarea muzeografului Tudorel Predan (Muzeul de Arta si Etnografie din Calafat) si a Prof. univ. dr. Cristian Luca (Directorul adjunct al Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia), iar prelucrarea imaginilor si conceptia grafica a panourilor se datoreaza Dr. Cristian Alexandru Damian (ref. principal relatii, responsabil arte vizuale la Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia).
6 Octombrie 2016