Expozitia foto-documentara “La Commissione Europea del Danubio, un'istituzione internazionale in terra romena”
Noua Galerie a Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia
29 aprilie-15 mai 2016
Vineri, 29 aprilie 2016, la ora 18,00, in Noua Galerie a Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia, institutia romaneasca din cunoscutul oras istoric italian, in parteneriat cu Serviciul Judetean Galati al Arhivelor Nationale ale Romaniei si Universitatea «Dunarea de Jos» din Galati si in colaborare cu Universitatea din Utrecht (Olanda), beneficiind de sustinerea Institutului Cultural Roman, va organiza expozitia foto-documentara «La Commissione Europea del Danubio, un'istituzione internazionale in terra romena».
In deschiderea expozitiei, care va fi la dispozitia publicului iubitor de cultura in perioada 29 aprilie-15 mai 2016, vor sustine alocutiuni Prof. univ. dr. Cristian Luca (Directorul adjunct al Institutul Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia), Dr. Adrian Pohrib (Directorul Serviciului Judetean Galati al Arhivelor Nationale) si Prof. univ. dr. Constantin Ardeleanu (Universitatea «Dunarea de Jos» din Galati).
Comisia Europeana a Dunarii, cu sediul la Galati si cu principalul punct de activitate la Sulina, a fost un organism international fondat in 1856 cu scopul mentinerii statutului Dunarii de cale fluviala deschisa navigatiei si comertului international si a neutralitatii sectorului Dunarii maritime. Comisia s-a ingrijit de dragarea si regularizarea senalului navigabil al fluviului, de intretinerea barei Sulina si de toate aspectele organizatorice care vizau functionalitatea neingradita a navigatiei pe Dunarea maritima, de la varsarea in Marea Neagra si pana in amonte la Braila. Expozitia isi propune sa prezinte publicului, pe panouri forex, o ampla si sugestiva selectie de copii si reproduceri inalt calitative de fotografii si documente de epoca, insotite de explicatii detaliate in limba italiana, urmand parcursul cronologic al institutiei, de la fondarea si pana la incetarea activitatii Comisiei, in masura sa ilustreze importanta organismului international si consecintele pozitive ale existentei acestuia in viata economica si culturala a porturilor fluviale romanesti.
Expozitia va pune in lumina mediul cosmopolit, multicultural si multietnic, din porturile dunarene de pe cursul romanesc al Dunarii, indeosebi Sulina si Galati, portile de acces ale exporturilor de marfuri din Romania catre pietele europene. Comunitatile locale din porturile fluviale romanesti au constituit un univers urban in care diferitele culturi s-au dezvoltat armonios si au inregistrat reusite notabile, prin exponentii intelectuali si antreprenoriali ai acestora, influentandu-se reciproc si convietuind intr-un climat in general propice unei efervescente a vietii economice si culturale ce a marcat etapele modernizarii si progresului economic, social si institutional al Vechiului Regat si al Romaniei interbelice. Activitatea Comisiei Europene a Dunarii pe taram romanesc este legata de orasele portuare Sulina si Galati, unde institutia internationala si-a avut sediul. Contributia Comisiei la modernizarea si intretinerea caii fluviale a avut un impact direct si asupra vietii urbane din porturile dunarene, influenta inginerilor sefi ai institutiei, specialisti straini cu o viziune inovativa si progresista, asupra intelighentiei si elitelor sociale si politice din localitatile unde ei au activat nu a fost deloc neglijabila, dimpotriva a avut urmari durabile, inclusiv asupra morfologiei urbane. Interactiunea Comisiei cu institutiile locale din porturile dunarene a avut un impact pozitiv asupra dezvoltarii infrastructurii urbane, a aparitiei si consolidarii reglementarilor privitoare la urbanism, a gestiunii utilitatilor publice, a cristalizarii unei politici coerente in domeniul sanatatii publice, al preventiei si combaterii maladiilor si epizootiilor.
Documentarea si conceptia grafica a panourilor au fost realizate de curatorul expozitiei, d-nul Prof. univ. dr. Constantin Ardeleanu, cadru didactic la Universitatea «Dunarea de Jos» din Galati, cu colaborarea personalului de specialitate de la Serviciul Judetean Galati al Arhivelor Nationale ale Romaniei. Traducerea in limba italiana a textelor este datorata d-lor Prof. univ. dr. Cristian Luca, Dr. Andrea Fara si Dr. Gianluca Masi.
Organizatori: Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia, Serviciul Judetean Galati al Arhivelor Nationale ale Romaniei, Universitatea Dunarea de Jos Galati.
Cu sustinerea: Institutul Cultural Roman.
Cu colaborarea: Universitatea din Utrecht.
Aprilie 2016