Expozitia, realizata in baza unui parteneriat incheiat intre MNAR si Festivalul National de Teatru Bucuresti, cuprinde obiecte din scenografii distinse de UNITER de-a lungul ultimilor zece ani cu premiul Cea mai buna scenografie a anului, reconstituind un traseu imaginar al creatiei artistului Dragos Buhagiar.
„Dorim ca MNAR sa aiba contributii specifice in cadrul marilor festivaluri care au loc la Bucuresti, fie ca e vorba de Festivalul National de Teatru sau Festivalul Enescu si sa arate legaturile artelor plastice cu lumea teatrului sau a muzicii” este punctul de vedere al directorului general al MNAR Calin Stegerean, desprins din strategia de management pentru urmatorii cinci ani.
Expozitia cuprinde obiecte scenografice care impreuna formeaza o instalatie. “Este vorba de obiecte recognoscibile, care – fiind introduse in spectacole – au suferit o transmutatie, deturnandu-li-se utilitatea cotidiana. Obiectele respective, apartinand diferitelor spectacole jucate la Timisoara, Sibiu, Iasi si Bucuresti, sufera o a doua transmutatie atunci cand sunt scoase din magazii si sunt asezate impreuna, intr-un alt context. Instalatia este despre efemeritatea actului artistic – facem spectacole care au o viata efemera, insa prin aceasta noua expozitie am incercat sa le redau viata, au fost reinterpretate ca in cadrul unui procedeu alchimic. Expozitia cuprinde doua spatii – unul cu lumina alba, care reprezinta intrarea si un al doilea spatiu, imbracat in negru, cu lumina controlata, prin intermediul caruia incerc sa simulez scena”, a explicat scenograful Dragos Buhagiar.
Dragos Buhagiar s-a nascut pe 19 august 1965, la Braila. A absolvit Academia de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" din Bucuresti, promotia 1992. Este membru al Uniunii Artistilor Plastici din 1995 si membru al UNITER din 1993. A semnat scenografii importante, atat pentru spectacole de teatru si filme, cat si pentru spoturi publicitare si evenimente corporatiste. Decorurile sale creeaza imagini deosebit de spectaculoase, artistul urmarind construirea unor spatii de joc care se modifica permanent, prin interactiunea dintre actori si obiecte.
Expozitia va putea fi vizitata la MNAR in perioada 21– 30 octombrie.
Octombrie 2016