Joi, 13 aprilie 2017, incepand cu ora 18.00, in Noua Galerie aI Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia, va avea loc vernisajul expozitiei de grafica „Folk Ink” de Rada Nita, curator Andreea Pocol.
„Expozitia Folk Ink prezinta o serie de gravuri realizate de artista Rada Nita in tehnicile acvaforte, acvatina si ac rece, intre anii 2011–2017, cele mai recente constituind partial si subiectul tezei sale de doctorat. Lumea care ia fiinta pe suprafata gravurilor sale reuneste elemente culturale si decorative specifice atat pentru folclorul romanesc si cel slav, patrunse de credinte indeosebi precrestine, cat si pentru manuscrisele iluminate si arhitectura gotica a burgurilor medievale. Acest univers personal este populat cu fapturi fantastice construite pornind de la personaje cunoscute din folclorul romanesc si slav, dar carora li se tese din fusul Radei o alta poveste, primind noi insusiri definitorii si desfasurandu-si existenta intr-un cadru diferit de cel cunoscut. Originalitatea operelor consta in imbinarea metaforica fara precedent a doua culturi aflate la poli opusi, dar care se completeaza armonios in lumea fantastica a artistei, oferind un spatiu propice nasterii unui bestiar subiectiv, personal, unic.
O parte dintre aceste fapturi fantastice sunt realizate in chip de demoni precum Zmeul, Dragonul cu doua cozi, Omul Noptii,Centaurul sau Tulnicarul cu masca folclorica. O parte dintre acestia apar insa sub forma unor reprezentari feminine, cum ar fi Sanzienele, Martolea, Paca (Divinitatea Tutunului), taranca imblanzitoare de zmei sau Stima Apei care ademeneste oamenii la inec. Nelipsite sunt, de asemenea, personaje acvatice in chip de sirene zburatoare sau pesti care duc in spinare catedrale gotice. Demonii Radei au comportamente umanizate, fiind surprinsi in ipostaze ghiduse, inocente, melancolice, blande sau exaltate. Multe dintre chipuri prezinta valente umoristice, dar, desigur, ele isi pot manifesta si caracterul malefic in anumite situatii. Cu totii insa sunt preocupati de viata cetatii si, in calatoria lor intreprinsa prin spatiul central-european, tranziteaza lumi metaforice in cautarea menirii lor si, de asemenea, a umanitatii lor.
Artista ne invita sa pasim pe taramul numai ea de ea cunoscut si sa ne imprietenim cu fapturile sale fantastice, care cu siguranta ne vor calauzi in a visa la propria noastra lume imaginara.” Andreea Pocol, curator
RADA NITA, nascuta in 1989 la Cluj-Napoca, a absolvit Universitatea de Arta si Design din Cluj-Napoca, Facultatea de Arte Plastice, sectia Grafica, cu licenta in 2011, masterat in 2013 si doctorat in 2017 (cu teza Gravura intaglio contemporana in tarile slave. Ipostaze ale fantasticului). Burse de studiu si stagii de practica la Academia de Arta si Design din Wrocław (Polonia) si la Universitatea „Sf. Chiril si Metodiu” din Veliko Tarnovo (Bulgaria). Participari la expozitii colective in Belgia, Polonia, Rusia, Bulgaria, Italia, Portugalia, Romania, Cehia, Serbia si Lituania.
Expozitia va putea fi vizitata pana pe data de 28 aprilie 2017, in Noua Galerie a Institutului Roman de Cultura si Cercetare Umanistica de la Venetia din Cannaregio 2215 – 30121 Venezia, de marti pana vineri in intervalul orar 16.00–19.00 si de sambata pana duminica in intervalul 10.00–12.00 si 16.00–19.00.
Intrarea este libera.
Aprilie 2017