Deschiderea oficiala a expozitiei va avea loc pe data de 28 august 2012, ora 16:00, in incinta Casei de Cultura din orasul Cimislia, str. Ion Papusoi, nr. 2 in prezenta domnului Petre Guran, directorului Institutul Cultural Roman „Mihai Eminescu” la Chisinau, doamnei Gentiana Serbu, Consulul general al Romaniei la Cahul, domnului Gheorghe Raileanu, primarul orasului Cimisilia si a altor oficialitati locale.
Expozitia este insotita de un catalog care, in cele 156 de pagini ale sale reuneste, pentru prima data, documente si imagini privitoare la Basarabia in contextul evolutiei frontierelor sale, prezentarea concentrandu-se pe textele tratatelor si protocoalelor incheiate in urma congreselor si conferintelor de pace, a oamenilor si locurilor din acest important spatiu geopolitic. Sursele documentare care au fost utilizate provin din fondurile Muzeului National de Istorie a Romaniei, Arhivei Ministerului Afacerilor Externe al Romaniei, Arhivelor Nationale ale Romaniei, Arhivelor de Stat ale Turciei din Istanbul, Bibliotecii Nationale a Romaniei si colectiilor private amintite.
Pe 16/28 mai 1812 s-a semnat la Bucuresti, la Hanul lui Manuc, tratatul care incheia razboiul ruso-turc din anii 1806-1812, prin care Basarabia a fost anexata de Imperiul Tarist. La 200 de ani de la acel moment, expozitia aduce in prim plan, prin intermediul hartilor, documentelor, imaginilor, publicatiilor si obiectelor, principale trasee diplomatice, evolutia frontierelor si societatii acestei provincii. Principalele subiecte abordate sunt: cartografia istorica a Basarabiei inainte si dupa 1812; anexarea Basarabiei prin Tratatul de la Bucuresti din 1812, realipirea sudului Basarabiei in urma Razboiului Crimeei prin Congresul de la Paris (1856); pierderea sudului Basarabiei prin deciziile Congresului de la Berlin (1878), ce a urmat razboiului ruso-romano-turc; unirea Basarabiei cu Romania (1918), tratatul de recunoastere de catre principalele Puteri Aliate a unirii Basarabiei cu Regatul Romaniei (1920), Basarabia in perioada interbelica; ocupatia sovietica din 1940, in urma Pactului Molotov - Ribbentrop si campania de eliberare a Basarabiei (1940-1941); Conferinta de pace de la Paris 1946-1947 si Tratatul de pace intre Romania si Puterile Aliate si Asociate.
ICR Chisinau