Curatorul expozitiei Diana Dochia împreunã cu cei doi artisti, Alexandru Rãdvan si Sorin Tara doresc sã aducã la cunostinta publicului câteva detalii în legãtura cu proiectul "The Last Temptation", expozitie organizatã în cadrul festivalului "Zilele culturii românesti în bazinul Ruhr-ului" de cãtre Asociatia româno-austriacã Danubium prin Programul Cantemir.
Expozitia "The Last Temptation" prezentatã în cadrul "Zilele culturii românesti în bazinul Ruhr-ului <, este alcãtuitã din douã segmente expozitionale "Omagiul lui Iuda si Cruciatii" semnat Alexandru Rãdvan si < into the night of Loneliness< semnat Sorin Tara. Curatorul expozitiei este Diana Dochia, mentionând pe aceastã cale cã este vorba de un curator invitat de cãtre Asociatia româno-germanã Danubium.
Expozitia celor doi artisti Alexandru Rãdvan si Sorin Tara, are loc la Westfälischen Landesmuseum für Industriekultur Henrichshütte, Hattingen, Germania. Nu este vorba de Berlin, sau de Institutul cultural român de la Berlin. Aceastã expozitie a fost si este însotitã de cataloage în care existã texte scrise de curatorul expozitiei si de cãtre artist, în acest mod explicitându-se exponatele. În cadrul textului din catalogul destinat expozitiei semnate de Alexandru Rãdvan "Omagiu lui Iuda si Cruciatii", artistul afirma: "Imagini violente? Sadism, absurd, exces? Dar vedem zilnic la televizor imagini si auzim lucruri mult mai dure, dar nu le dãm nicio importantã. Ati observat ce generice vioaie însotite de muzici dramatice, ne prezintã noutãtile din teatrele de rãzboi ale lumii? Ati observat cu câtã nepãsare le privim? Tragedii îndepãrtate ale unor necunoscuti. Dar când aceleasi lucruri le întâlnim într-o picturã sau într-un desen, atunci sensibilitatea ne este afectatã. Începem sã devenim atenti, chiar sã ne îngrozim, eventual sa rãmânem pe gânduri".
Datoritã diferitelor acuze fãcute la adresa activitãtii artistice a celor doi artisti, o sã încercãm sã conturãm în câteva fraze activitatea expozitionalã a celor doi. Dorim totodatã sã mentionãm cã modul în care au fost discutate si aduse la cunostintã publicului anumite aspecte ale creatiei lui Alexandru Rãdvan atestã lipsa de informatie si de cunoastere a operei acestui artist, lezând în acest moment imaginea artistului.
Alexandru Rãdvan începe sã expunã încã din 2000. Având o activitate artisticã extrem de bogatã si consecventã pânã în acest moment. A terminat în 2000 Universitatea de Arte din Bucuresti, dupã care a urmat cursurile de Master ale aceleasi Universitãti si din 2002 este doctorand la Universitatea Bucuresti. În 2005 reprezintã România la a doua editie a Bienalei de picturã de la Praga, curator Mara Ratiu, cu o serie de desene din ciclul "Minotaurului". Este detinãtorul premiului Fundatiei "Alexandru Tzipoia" pentru cea mai bunã expozitie a anului 2001. În 2007 este câstigãtorul premiului "Opera Prima" în cadrul Premiilor Prometheus 2007. Tot în 2007 îi este acordatã si Bursa Theodor Aman, acordatã de Ministerul Educatiei, Cercetãrii si Tineretului prin Centrul National pentru Burse de studii în strãinãtate.
Activitatea sa expozitionalã este puternic reprezentatã de participarea în cadrul expozitiilor de grup atât pe plan national cât si international. Expozitiile personale sunt organizate în colaborare cu diverse muzee din tarã: Centrul de Culturã Palatele Brâncovenesti, Curtea Veche ce apartine de Muzeul Municipiului Bucuresti, Muzeul National de Artã din Cluj. Toate aceste elemente din biografia lui Alexandru Rãdvan atestã competenta sa artisticã de a fi selectionat în cadrul unui proiect finantat de ICR.
Sorin Tara, cel de al doilea artist prezent în expozitia de la Bochum este absolvent si masterat al Universitãtii de Artã si Design din Cluj- Napoca. si el prezintã o activitate expozitionalã la fel de bogatã atât în ce priveste expozitiile personale, cât si participãrile la expozitiile de grup nationale si internationale. În 2007 a reprezentat România, la Museum of Young Art din Viena în cadrul expozitiei "Young Art in Europe".
Atât Alexandru Rãdvan, cât si Sorin Tara au participat în acest an în cadrul unui amplu proiect expozitional itinerant româno-austriac, organizat de Museum of Young Art, Viena în colaborare cu Muzeul National de Artã Contemporanã, Bucuresti si cu Anaid Art Gallery. Proiectul "7 Parallel 7" a implicat 14 artisti, 7 din România si 7 din Austria si a fost lansat în luna aprilie a acestui an în Bucuresti la Galeria 3/4 a Teatrului National, si în luna septembrie 2008, este încã în desfãsurare în Viena, la Museum of Young Art. Expozitia româno-austriacã de la Viena este cuprinsã în programul Noptii Albe a Muzeelor din Viena.
Toate aceste lucruri atestã de ce Asociatia româno-germanã Danubium, a dorit sã-i aibã pe Alexandru Rãdvan si Sorin Tara, în cadrul Festivalului "Zilele culturii românesti în bazinul Ruhru-lui".
Toate expozitiile personale si participãrile artistilor pe plan international au fost sustinute pânã în acest moment din bani privati. Cei doi artisti au fost alesi de cãtre Asociatia româno-austriacã Danubium tocmai datoritã activitãtii lor artistice pe plan national si international. Din asta rezultã cã cei doi artisti au fost alesi pe criterii valorice si nu datoritã unei "gãsti din care fac parte" sau pentru cã sunt "clienti" ai ICR-ului.
Arta este apoliticã, asa ca ar fi bine sã nu fie folositi artistii ca mijloace a unor interese politice.
Odatã cu încheierea expozitiei de la Bochum, Germania si cu întoarcerea lucrãrilor în tarã, se va organiza o conferintã de presã la începutul lunii noiembrie 2008 în Bucuresti în prezenta artistului Alexandru Rãdvan. La conferinta de presa vor putea fi vizionate si lucrãrile expuse la Bochum, si o serie de alte lucrãri ce marcheazã parcursul artistic al lui Alexandru Rãdvan.
Octombrie 2008