Scaune si maturi, laolalta cu tablouri si video proiectoare, cutii de aracet, ciocane, vopseluri, un laptop, o bormasina si mult var. Var pe jos, var pe pereti si pe hainele tinerilor artisti. In mijlocul lor, intr-un acvariu, un porc roz, asezat pe blana alba, isi vede de soarta lui de exponat. Iar langa el, intr-un tablou, un nenascut asculta 2 Pac la iPod.
Asa arata Galeria de Arta Nit, din Strada Selari, nr. 13, in Centrul Vechi al Capitalei, unde sase studenti ai Universitatii de Arte, anul II, muncesc de zor la amenajarea spatiului in care isi expun lucrarile. Atelierul in lucru este expozitia propriu- zisa. Pentru ca, odata ce totul va fi pus la punct, tinerii vor savura momentul gloriei o ora-doua, cat or fi vizitatori, iar apoi, in timpul noptii, vor sterge orice urma de act artistic. Maine-dimineata, incaperea trebuie sa fie goala. Vernisajul expozitiei de cateva ore are loc astazi, la ora 19.00.
Pentru ca au energia de a munci mai mult decat li se cere in atelierele scolii, tinerii s-au inhamat la un proiect avangardist pe care l-au numit `Hubble Bubble M`. Au `imprumutat` un spatiu, au montat pereti de rigips, au amenajat culoare catre exponate, au instalat lumini si au mixat o muzica speciala. Au venit cu bani de-acasa, cate 450 de lei de caciula, au ales o tematica si s-au pus pe treaba. Totul, de dragul experientei si pentru a vedea cum pot `functiona` ca echipa.
Computere si lipitori
Tema centrala a proiectului `Hubble Bubble M` abordeaza universurile paralele si realitatile multiple, iar fiecare din cei sase tineri si-a pus mintea la contributie si a realizat una-doua lucrari pe baza subiectului ales. Lucrari indraznete, la fel ca proiectul. La intrare este asezata panza lui Mihai, ce contine mesaje generate de calculator si `vorbeste` de limbajul artificial al computerului. Mai incolo, tablourile Codrutei, care a ales ca una dintre temele abordate de ea sa fie fuziunea biologicului cu nonbiologicul.
Asa ca a alaturat pe panza radiografii ale unor neuroni de lipitori si componente ale computerului clasic, ambele fiind folosite la construirea biocalculatoarelor.Al doilea Mihai al echipei a pictat un fetus dupa o radiografie, i-a pus casti pe urechi si un iPod in mana pentru ca lumea sa inteleaga ritmul in care evolueaza tehnologia. Lucrarea lui se numeste `Letter 2 my unborn child` (scrisoare catre copilul meu nenascut), numele unei piese a formatiei 2 Pac.
`Razboiul din Golf nu a avut loc`
George este campion in gandirea futurista. In cateva zeci de ani, zice el, sunt toate sansele ca realitatile virtuale sa le completeze pe cele reale. `Asa cum nu exista un adevar absolut, ci fiecare are propria viziune asupra lui, ne vom conecta, in functie de dorinte, la universul nostru virtual. Vor exista softuri ce vor raspunde placerilor noastre. De exemplu, cei pasionati de anii ‘80 vor avea programul lor de calculator, care ii va conecta la lumea aceea`.
Asa vede George lucrurile, iar sa transmita lumii acest mesaj a facut o pictura in care a transpus un joc de calculator. In timpul vernisajului va juca live pe calculator, iar imaginea va fi proiectata pe tablou. O video proiectie pe panza va face si colega lui, Irina. Lucrarea ei infatiseaza cativa soldati la lupta, ale caror arme se vor transforma, prin animatie video, in microfoane si chitari. `Golf war never happened` (`Razboiul din Golf nu a avut loc`) este titlul lucrarii, iar mesajul ei: `Media metamorfozeaza realitatea, transformand mercenarii in eroi nationali`.
Echipa de artisti din galeria de pe Selari isi mai asteapta doar azi vizitatorii. Sa le vada munca, entuziasmul, sa le asculte ideile, sa le aplaude nonconformisul. Intrarea este pe baza de click. `Please press a button before you enter`, (apasati un buton inainte de intrare) este mesajul laptopului ce-i intampina pe nou-veniti. `Sunteti vizitatorul nr. ...`
Lumi paralele
Porcusorul roz guita in UE
Atmosfera destinsa in galerie, entuziasm si munca multa, din pasiune. In centrul incaperii, asezat pe o blanita, intr-un acvariu, porcul roz al Cristinei sta martor al avantului muncitoresc. Ce legatura exista intre animalul facut din hartie si carpe inmuiate in ipsos si tema expozitiei, adica universurile paralele? Exista, spune creatoarea. In viziunea ei, animalul guitator e cel pe care UE vrea sa ne invete sa- l omoram bland. Dar UE e una, Romania si `barbarismul` ei, alta. Pe spatele camasii pe care o poarta fata, sta scris, cu vopsea alba `Kick me pls. PS: Very hard` (`Loveste-ma, te rog. PS: Foarte tare`).
Cristina Olivia Moldovan