Expozitia STEFAN LUCHIAN. Surse si experimente ale modernitatii
Acuarela, desen, pastel
Durata: 26 noiembrie 2014 – 26 aprilie 2015
Locul: Muzeul National de Arta al Romaniei, Galeria de Arta Romaneasca Moderna
Program de vizitare: miercuri - duminica, 10.00 - 18.00
Gratuit: prima miercuri din fiecare luna
Tarif: 10 lei (pret inclus in biletul de intrare al Galeriei Nationale)
Muzeul National de Arta al Romaniei va invita sa vizitati expozitia STEFAN LUCHIAN. Surse si experimente ale modernitatii, deschisa in perioada 26 noiembrie 2014 - 26 aprilie 2015 in sala dedicata artei grafice din Galeria de Arta Romaneasca Moderna (Calea Victoriei 49-53). Curatorul expozitiei este Dana Crisan, specialist in cadrul Sectiei de Arte Grafice a MNAR.
Expozitia STEFAN LUCHIAN. Surse si experimente ale modernitatii urmareste evolutia stilistica a lui stefan Luchian si subliniaza cautarile sale tehnice inovative. Este prezentata, astfel, o selectie de treizeci si doua de lucrari din colectia Cabinetului de Desene si Gravuri al Muzeului National de Arta al Romaniei, prilejuind intalnirea publicului cu o parte dintre capodoperele lui stefan Luchian (1868 – 1916), atat din perioada de inceput a creatiei sale, cat si din ultimele etape ale vietii.
Student la scoala Nationala de Arte Frumoase din Bucuresti (1885-1889), stefan Luchian a incercat sa isi gaseasca un drum propriu, in afara cailor oficiale, iar cel care i-a deschis orizontul modernitatii a fost Nicolae Grigorescu, mentorul tinerei generatii de artisti din acea perioada. in expozitie sunt prezentate compozitii realizate sub influenta directa a lui Grigorescu (Cap de taranca), dar si a curentului impresionist (Primavara - interpretare dupa Édouard Manet).
Adesea, compozitiile lui Stefan Luchian au variante in pastel si ulei sau in pastel si acuarela. Pictata in 1901, acuarela Safta Florareasa este expusa dupa o absenta indelungata si poate fi comparata cu versiunea ei in ulei din Galeria de Arta Romaneasca Moderna. Realizata la finalul primei perioade de creatie, lucrarea marcheaza trecerea spre capodoperele recunoscute ale artistului din primul deceniu al secolului XX, printre care: Ghereta din Filantropia, Putul din strada Clucerului, Birt fara musterii sau catre acuarelele pe panza: Copaci langa apa si Pe malul Dambovitei.
Expozitia STEFAN LUCHIAN. Surse si experimente ale modernitatii cuprinde si o serie de portrete in oglinda, care rezuma parcursul vietii sale artistice: tanarul elegant din anul 1898 in noul sau atelier amenajat in casa de la sosea, boemul care zambeste ironic (1902-1904) si in final autoportretul grav din anul 1907, care ii prefigureaza moartea timpurie.
Sursa foto:
I. C.