Perioada de vizitare: 12 iulie - 12 august 2016, 14h00-22h00
Acces gratuit.
Începând cu 12 iulie 2016, ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București va deschide expoziția New Artists, ce cuprinde o selecție de lucrări de artă contemporană semnate de șaisprezece nume proaspete din lumea artistică românească. Artiștii au absolvit Universitatea Națională de Arte București în ultimii ani sau sunt încă înrolați într-o formă de studiu. Vernisajul va avea loc marți, 12 iulie 2016, ora 19:00.
Selecția a fost realizată de artista Simona Vilău, curatoarea expoziției, în urma vizitelor la ateliere și expoziții. Această expunere colectivă are ca scop evidențierea celui mai nou segment al prezentului scenei artistice locale. Expoziția este un prilej pentru artiști, curatori și galeriști să facă cunoștință cu noile figuri promițătoare și, în același timp, încurajează creația artistică, oferind un imbold binevenit la început de carieră.
Scena artistică din capitală se extinde și devine mai diversă pe an ce trece, apar noi spații și oferte artistice, crește numărul operatorilor culturali și al instituțiilor publice și private dedicate artei contemporane, însă acestea sunt în continuare insuficiente pentru numărul mare de artiști existenți și pentru cei aflați an de an în curs de formare. Pe lângă artiștii care fac parte din uniunile de creație, considerate a fi parte din tradiția profesionalismului artistic, există categoria celor independenți, care nu au dorit sau nu au reușit să facă parte din aceste organizații, astfel încât tuturor datelor oficiale li se adaugă, fără doar și poate, un procent ascuns, mult mai mare decât ne-am aștepta.
Majoritatea discursurilor artistice proaspăt ieșite din atelierele facultății sunt clasic structurate, proiectul urmărește o temă, tema are adâncimi netestate, se caută justificări și racorduri în istoria artei universale, toate acestea din nevoia firească a artistului de a nu greși. Arta din tinerețe este, în aproape toate cazurile, cea mai puțin relaxată și cea mai gravă dintre toate perioadele de creație, în care sondările unor subiecte complicate sunt obligatorii. Vorbim despre o nevoie firească de aliniere la niște standarde ridicate, în care apartenența la arta mare devine obiectivul principal și visul declarat sau latent al oricărui tânăr.
Criteriile după care a fost realizată selecția sunt inovația, capacitatea de a avea un sistem propriu de gândire și niște referințe solide în aria de interes specifică, precum și creativitatea și libertatea de expresie văzute ca vectori ai procesului artistic. Artiștii selectați au absolvit diverse departamente din cadrul Universității Naționale de Arte București și folosesc medii de expresie diferite, de la pictură, sculptură și asamblaj, până la video, performance sau tehnici mixte.
Integrarea artiștilor în societate este și va rămâne mereu o discuție deschisă. După cum arată lucrurile astăzi, societatea mare se formează din micro-societăți, grupuri și mulțimi disparate ce urmăresc împreună o idee sau sunt comasate conjunctural. Artiștilor, fiind centrați pe sine, le este mai dificil să lucreze în comunități sau în colective, în care să își disipe identitatea în favoarea binelui comun. Școala creează individualități și se concentrează pe ascensiune și afirmare personală, mai ales în profesiile liberale. Deși legați sub o formă sau alta de tradiție – prin tehnici, prin materiale sau prin teme, artiștii noștri noi caută moduri personale de a exprima idei care cu siguranță au mai fost exprimate de alte voci, în alte contexte, însă sensul lor se schimbă și se adaptează noului context și noilor vecinătăți.
Expoziția New Artists se desfășoară la ARCUB – Centrul Cultural al Municipiului București, în perioada 12 iulie – 12 august și susține candidatura orașului București la titlu de Capitală Europeana a Culturii –Bucuresti 2021.
Simona Vilău (n. 1983) este artistă stabilită la București. Activitatea sa curatorială s-a desfășurat în paralel cu arta proprie, iar scopul său principal este să promoveze și să susțină, prin expoziții, networking și publicații, o serie de artiști, vechi sau noi, tradiționaliști sau experimentali, ale căror discursuri și demersuri sunt relevante, dar mai puțin promovate. De asemenea, este interesată de noi descoperiri artistice, de dinamica cercetării lui aici și acum și de istoria vie.
Iulie 2016