Imagini artistice din Venezuela
16 decembrie 2014 – 12 ianuarie 2015, Sala Acvariu
Vernisaj: marti, 16 decembrie 2014, ora 18
Imaginile artistice din Venezuela, care alcatuiesc expozitia de fata, sunt reproduceri ale unor lucrari plastice realizate de pictori venezueleni apartinand unor epoci si stiluri artistice diferite.
Diversitatea culturala venezueleana – creuzet ce reuneste bogatia mai multor civilizatii – se reflecta in productia artistica nationala. Spanioli, africani si diferite comunitati indigene-aborigene de pe teritoriul tarii noastre s-au amestecat intre ei, spre a da nastere venezueleanului de azi. Cu tot acest amestec multicultural care alcatuieste specificul venezuelean si sub influenta ametitoare a frumoaselor peisaje ale tarii, artistii prezenti in expozitie recreaza peisaje cel mai adesea surprinzatoare pentru vizitatori, exprimandu-si propria viziune asupra lumii, cum este cazul pictorului naiv si autodidact Feliciano Carvallo, ale carui colorate, empirice si suprarealiste lucrari ne transporta in cultura afro-caraibiana specifica zonei de coasta venezueleana.
Un alt mod de a percepe coastele paradisiace ale tarii noastre se intalneste la maestrul Armando Reverón, care prefera exprimarea prin tehnici simboliste si abstracte, cu imagini reflectand lumina orbitoare si culorile intense ale Caraibelor, observabile in lucrarea Peisaj in albastru, reprodusa pentru colectia de fata.
Influenta europeana a peisagistilor din cadrul Cercului de Arte Frumoase se remarca la artisti precum Tovar y Tovar sau Jesús María De las Casas, care, aplicand unele tehnici folosite in arta europeana, au creat portrete si lucrari traditionale, indepartandu-se, in acelasi timp, in multe alte ocazii, de formalismul european, pentru a plasmui un peisaj venezuelean cu accentuat stil personal, sub influenta simtirii caraibiene. De las Casas s-a dovedit a fi un mare observator al fenomenelor luminoase, reusind sa capteze imagini din tara noastra asemenea unui poet – cu puritate si libertate –, motiv pentru care este considerat un precursor al tendintelor moderne de inceput de secol XX in Venezuela.
O expresie a asa-numitei art nouveau poate fi observata in productia artistica a lui José Antonio Quintero, caracterizata prin ritm si vartejuri ce dau senzatia de miscare curba, ce imprima fluiditate si spontaneitate tipicei panorame a Caracasului – de exemplu –, cu maiestosul sau varf muntos Ávila pe fundal.
Prin lucrarile de mai sus, precum si cu ajutorul altora ce alcatuiesc expozitia Imagini artistice din Venezuela, Ambasada Republicii Bolivariene Venezuela invita publicul roman la o calatorie pe taramurile noastre, calauziti de un grup de artisti si de lucrari cu tendinte variate, din cele mai diferite epoci, exprimand specificul venezuelanitatii.
Muzeul Taranului Roman