Putini dintre noi stiu ca multe din medicamentele actuale (purgative, pansamente gastrice, substante pentru radiografii etc.) contin minerale care, daca astazi sunt sintetice, in primele lor forme de utilizare au fost naturale.
Astfel, expozitia prezinta aspecte ale terapeuticii alopate si homeopate bazate pe minerale si aspecte ale cristaloterapiei, etaland deopotriva sursele - mineralele in stare naturala si remediile – preparate homeopate si alopate.
Exponatele fac parte din patrimoniul Muzeului de Istorie Naturala (minerale) si al Muzeului de Istoria Farmaciei (borcane farmaceutice din sec. XVIII-XIX) din cadrul Muzeul National Brukenthal.
Sub aspectul structurii expozitiei, gruparea exponatelor s-a facut dupa elementul chimic care a determinat folosirea mineralelor ca substante de baza in preparate farmaceutice alopate si homeopate.
Fiecare element chimic este prezentat cu semnul alchimic, simbol folosit de alchimisti pentru desemnarea unor substante cunoscute si utilizate in combinatii numai de ei cunoscute.
Semnele alchimice ilustreaza o perioada dintre cele pitoresti si mai misterioase ale stiintei: alchimia medievala si renascentista.
Aceste semne, de inspiratie mitologica sau astrologica, constituiau un cod al alchimistilor prin care se asigura secretul preparatelor in fata profanilor.
Preparatele homeopate expuse cuprind, de asemenea, remediile avand ca substanta de baza tot mineralele dar, in acest caz, prepararea s-a facut dupa metoda terapeuticii homeopate in care se folosesc substante care au efecte asemanatoare simptomaticii bolii insa in doze extrem de mici.
Cristaloterapia, terapia bazata pe cristale (de preferat speciile cele mai pure, neprelucrate), este ilustrata prin instrumentarul cu care opereaza cristaloterapistii cristale, alaturi de bijuterii cu astfel de cristale in forma lor slefuita.
Sunt prezentate in expunere cristale alaturi de sursa lor minerala (in limita materialului muzeografic disponibil) dar si afectiunile fizice si psihice pentru care sunt recomandate, indicatii privind intretinerea lor si procedeele de purificare.
Expozitia se va desfasura pana pe 15 februarie, la Muzeul de Istorie Naturala.
A. A.
editor artline.ro
9 ianuarie 2012