Expozitia: Karel Zdeněk Líman, arhitectul ceh al Casei Regale a Romaniei
Durata: 25 octombrie 2013 – 12 ianuarie 2014
Locatia: Muzeul National de Arta al Romaniei, Salile Kretzulescu
Tarif intreg: 4 lei
Gratuit: in prima miercuri a fiecarei luni
Muzeul National de Arta al Romaniei, Ambasada Republicii Cehe in Romania si Igloo media, in parteneriat cu grupul CEZ in Romania, organizeaza joi, 24 octombrie, ora 17.00, vernisajul expozitiei Karel Zdeněk Líman, arhitectul ceh al Casei Regale a Romaniei, deschisa in Salile Kretzulescu ale MNAR. La vernisajul expozitiei va avea loc si lansarea albumului monografic al arhitectului Karel Líman, publicat de editura Igloo media. Evenimentul este organizat la initiativa Ambasadei Republicii Cehe in Romania, cu prilejul celei de a 92-a aniversari a zilei de nastere a MS Regele Mihai I.
Expozitia propune, prin intermediul unei selectii de fotografii, o incursiune in opera arhitectului ceh Karel Líman (1855 – 1929), creatia acestuia fiind foarte putin cunoscuta in Romania contemporana. Imaginile alese realizeaza, prin mijloace fotografice deosebite, o introspectie asupra viziunii sale despre arta totala a constructiei, Líman devenind cel mai apreciat arhitect al Casei Regale a Romaniei. Curatorul expozitiei este prof. dr. arh. Sorin Vasilescu.
Karel Líman s-a nascut in Boemia, in acea vreme provincie a Imperiului Austriac, provenind dintr-o familie de mestesugari. A studiat arhitectura in cadrul Politehnicii din Praga, apoi a urmat cursurile prestigioasei institutii germane de invatamant superior Bauakademie din München.
Dupa incheierea studiilor a plecat la Viena si a lucrat o perioada pentru firma Hellmer & Felmer, specializata in constructia caselor de lux din zona rezidentiala a capitalei austriece. In 1894 Karel Líman a parasit Viena si s-a stabilit definitiv la Bucuresti unde va trai 45 de ani, pana la moartea sa. In Romania a fost angajat initial la serviciul de arhitectura al Ministerului Cultelor si Instructiunii Publice iar apoi, din anul 1894, a intrat in slujba Casei Regale a Romaniei. Incepand din anul 1904 se va afla la conducera Biroului Regal de Arhitectura.
Din ordinul Regelui Carol I, lui Karel Líman i s-au incredintat importante lucrari de arhitectura, printre care: reconfigurarea, amplificarea si redecorarea castelului Peles (1896-1914), proiectul si constructia castelului Pelisor (1898-1903) si refacerea tuturor cladirilor adminstrative de pe Domeniul Regal Peles. In perioada 1924-1929 a reamenajat interioarele castelului Bran, una dintre resedintele Reginei Maria.
Pentru o scurta perioada de timp Karel Líman a fost si arhitectul fostului Palat Regal de pe Calea Victoriei, care astazi are placerea de a gazdui aceasta expozitie.
Muzeul National de Arta al Romaniei continua astfel prezentarea expozitiilor dedicate unor mari arhitecti: Henrieta Delavrancea Gibory (2009), Ion Mincu. Desene si proiecte de arhitectura (2009-2010), Horia Creanga - crezul simplitatii (2012), I.D. Berindei (1871-1928) Proiecte de arhitectura: palatele urbane (2012).
Comunicat de presa
22 octombrie 2013